Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaİhracatLATİN AMERİKA’YA İHRACAT 10 YILDA YÜZDE 150’NİN ÜZERİNDE ARTTI

LATİN AMERİKA’YA İHRACAT 10 YILDA YÜZDE 150’NİN ÜZERİNDE ARTTI

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), Latin Amerika pazarında varlığını güçlendirmek için Panama’da dev bir etkinliğe imza attı. Ticaret Bakanlığı’nın sektörel heyet programları çerçevesinde yaklaşık 14 farklı ülkeden 55 nitelikli satın almacının geldiği bir organizasyona Türkiye’den 20 üretici firma katıldı. Etkinliğin, sektör temsilcileri için büyük bir fırsat yaratarak hem iş ilişkilerini güçlendirdiğini hem de yeni pazar olanakları sunduğunun altını çizen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkan Yardımcısı ve EVSİD Başkanı Talha Özger, Latin Amerika pazarında Türk ev ve mutfak eşyalarının bilinirliğinin arttığını ve firmaların artık Türk ürünlerini tanıdığını vurguladı. Özger, sektörün Latin Amerika’ya ihracatının son 10 yılda yüzde 150’nin üzerinde arttığını belirtti ve önümüzdeki dönemde Avustralya, Hong Kong, Malezya ve Özbekistan gibi pazarlara yönelik yeni organizasyonlar planladıklarını açıkladı.

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), 6-17 Temmuz 2024 tarihleri arasında Panama’da düzenlediği “Invitation Only Latam-Panama” etkinliğiyle büyük bir başarıya imza attı. 20 Türk üretici firmanın katıldığı bu etkinlik, 14 farklı ülkeden 55 nitelikli satın almacının katılımıyla gerçekleşti. Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün Latin Amerika pazarındaki yerinin daha fazla güçlendiğini dile getiren EVSİD Başkanı Talha Özger, etkinliğin sektörün bilinirliğini artırdığını ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirdiğini belirtti. Sektör olarak ihracatı artırmayı, farklı organizasyonlar yapıp ticareti geliştirmekle ilgili birlik içinde, tüm sektör oyuncularıyla beraber çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini kaydeden Özger, “Önümüzde engeller olsa da piyasalarda daralmalar olsa da hiç pes etmeden koşacağız, koşmaya devam edeceğiz.” dedi.

LATİN AMERİKA PAZARININ ÖNEMİ

Latin Amerika, son yıllarda ev ve mutfak eşyaları ithalatında önemli bir büyüme gösterdi. Bölge, dünya ev ve mutfak eşyaları ithalatının yüzde 4,6’sını gerçekleştirirken, son dört yılda ithalatını yüzde 35,6 oranında artırdı. Meksika, Şili, Kolombiya, Panama ve Arjantin gibi büyük pazarlarda bu artış yüzde 40’ın üzerinde gerçekleşirken, Brezilya’nın ithalat artışı sadece yüzde 1,9 oldu. Bölgenin en büyük tedarikçisi olan Çin, yüzde 66 pazar payıyla lider konumda. Türkiye ise yüzde 1 pay ile dokuzuncu sırada yer alıyor. Türkiye’nin Latin Amerika’ya olan ihracatı, 2023 yılında düşüş göstermesine rağmen, son beş yılda yüzde 27 oranında arttı.

TÜRK ÜRÜNLERİNİN BİLİNİRLİĞİ ARTTI

Panama’da düzenlenen “Invitation Only Latam-Panama” etkinliğin, sektör temsilcileri ve satın almacılar arasında verimli iş görüşmelerine ev sahipliği yaptı. Sektör temsilcileri için büyük bir fırsat yaratarak hem iş ilişkilerini güçlendirdiğini hem de yeni pazar olanakları sunduğunu belirten EVSİD Başkanı Talha Özger etkinliğin başarısını vurgularken, organizasyonun Latin Amerika’da Türk ev ve mutfak eşyaları markalarının bilinirliğini artırdığını ifade etti. Panama Ticaret Bakan Yardımcısı ve Türkiye Büyükelçisi’nin de katılımıyla etkinliğin, iki ülke arasında ticari ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunduğunu sözlerine ekleyen Özger, “Panama Ticaret Bakan Yardımcısı bir sonraki organizasyonumuzu da Panama’da tekrardan yapmamızı ve bu konuda destek vereceklerini söyledi. Oradaki süpermarket zincirlerini ve toptancıları birebir tanıdıklarını, hem devlet kanalı ile hem bireysel olarak da davet edeceklerini söyledi. Bu da bizim için güzel bir sonuç. Hem EVSİD’in orada yapmış olduğu etkinlikte vermiş olduğu resim, oradaki gücümüz hem de ülke imajımız çok güzeldi. Bunu başardığımız için çok mutluyuz. Meyvesini aldığımız dönemden geçiyoruz. Önümüzdeki dönemlerde yine o bölgelere heyet yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

“KOLOMBİYA MODELİ PANAMA’DA KİLOMETRE TAŞI OLDU”

Kurulan bağlantılar sayesinde, Türkiye’nin Latin Amerika pazarındaki varlığının güçlendirilmesi ve ihracat hacminin artırılmasının hedeflendiğini dile getiren Özger, Latin Amerika pazarına giriş konusunda uluslararası fuarların yetersiz kaldığını, bu nedenle sektörel heyetlerin daha verimli olduğunu söyledi. EVSİD’in daha önce Kolombiya’da başlattığı modeli Şili’de uygulayarak başarılı sonuçlar elde ettiğini vurgulayan Özger, Panama’da yapılan etkinliğin Türk Ev ve Mutfak Eşyaları Sektörü için önemli bir kilometre taşı olduğunu ve ticari ilişkileri geliştirdiğini ifade etti. Özger, “Latin Amerika ile ticaret yapmak kolay değil, ancak birlikte çalışarak, ürünlerimizi sergileyerek ve birbirimizi destekleyerek ihracat payımızı artırdık. Sektör olarak engellere rağmen koşmaya devam edeceğiz.” dedi.

GELECEK PLANLARI VE DİĞER PAZARLARA YÖNELİK STRATEJİLER

Türkiye’nin ev ve mutfak eşyaları sektörünün, 2015-2023 yılları arasında Latin Amerika’daki ihracatını yüzde 150’nin üzerinde artırdığının bilgisini paylaşan Özger, bu başarının sektörde yapılan organizasyonların ve stratejik planların verimliliğini gösterdiğini ifade etti. Latin Amerika dışındaki pazarlarda da varlıklarını güçlendirmek için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Özger, “Avustralya, Hong Kong, Malezya ve Özbekistan gibi pazarlarda da benzer etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Özellikle, Kasım 2024’te Malezya’da gerçekleştirilecek B2B organizasyonu ile Filipinler, Vietnam ve Singapur gibi ülkelerden alıcılar davet edilerek daha geniş bir pazar erişimi sağlanacak.” dedi.

Özger, sektördeki firmaların dijital kaslarını geliştirmesi gerektiğini ve e-ticaret ile e-ihracata daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, ABD ve Ortadoğu gibi farklı pazarlara yönelik görüşmelerin de sürdüğünü ve 2025 yılı için de planlamaların yapıldığını ifade etti. Bu etkinliklerin ve stratejik planların Türk Ev ve Mutfak Eşyaları Sektörünün uluslararası arenada daha fazla tanınmasına ve ticaret hacminin artmasına katkı sağlaması bekleniyor.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR