Geleneksel KASAD-SEKAMSAN Karton Ambalaj Semineri bu yıl “Karton Ambalaj Sektöründe Sürdürülebilirlik, Dijitalleşme ve Verimlilik” ana teması ile düzenlendi. Etkinlik, karton ambalaj sektörünün sürdürülebilirlik gelişimine katkıda bulunmak ve sektördeki paydaşları bir araya getirmek amacıyla İSO / Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
Bu yıl, “Birlikte Daha Güçlüyüz” mottosuyla, sektörün alabileceği önlemlerle karbon ayak izini azaltıp, gezegenimizde iklim değişikliğine neden olan küresel ısınma ile nasıl mücadele edebileceğimizi, bu önlemlerle aynı zamanda sektörde de verimliliğe, karlılığa, hatta ticari faaliyetlerin şekillenmesi ve gelecekte ihracatı engelleyebilecek gelişmelerden şirketlerin nasıl koruyabileceği, Ormansızlaştırılmanın Önlenmesi (EUDR), Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği (PPWR) gibi yeni yönetmelik ve uygulamalara uyum sağlamak için firmaların neler yapabileceği konuşmacılar tarafından paylaşıldı.
Sektörün, yeşil yatırıma ihtiyacı var Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, matbaacılık ve baskı sektöründe dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarına yatırım yapılması gerektiğini belirterek, “Avrupa’nın önümüze koyduğu yeşil döngü ve yeşil ekonomi normları var, bunlara uymazsak rekabetçi olabilme şansımız kalmayacak” dedi.
Türkiye’nin baskı ve ambalaj sektöründe gelişmiş bir ülke olduğuna dikkat çeken Duran, “Türkiye, bu sektörde net ihracatçı konumunda. Matbaacılık sektöründe dijitalleşme ve sürdürülebilirlik çok ön plana çıkmaya başladı. Geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik ile alakalı çok önemli gelişmeler var. Bunları biz de inceliyoruz. Neler bize rekabette faydalı olur, bunlara bakıyoruz. Gelecekteki yatırımlarımızı ona göre şekillendirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin, dünyadaki yerini koruması ve ilerlemesi için gelişmeleri izlemesi ve yatırım yapılırken geleceğin takip edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Seminerin başarılı bir şekilde sona ermesine katkı sağlayan herkese, tüm değerli KASAD üyeleri konuşmacılarına – Yuchisoft, Koenig & Bauer Duran, Siegwerk, Frimpeks, MetPack, Duran Doğan- ve etkinlik sponsoru Sekamsan’a katkıları için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörümüzün geleceği için yapılan bu önemli etkinliğin ardından yeni başlangıçlara hazırız. *KASAD Hakkında: (Editöre Not)* Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), 1991 yılında kurulmuş olup, karton ambalaj sanayicilerinin mesleki gelişimlerini desteklemek ve sektördeki sorunlara çözümler üretmek amacıyla faaliyet göstermektedir. Dernek, aşağıdaki temel ilkeleri benimsemiştir: – Karton ambalaj sanayicileri ile temas kurarak, karşılaştıkları idari ve teknik zorlukları belirlemek ve çözümler önererek dernek içinde tartışmak. – Mesleki sorunların çözümünde özel ve kamu kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunarak, üyelerinin haklarını savunmak. – Üyelerin bilgi ve deneyimlerini geliştirecek organizasyonlar düzenlemek; sempozyum, seminer, panel ve konferanslar gibi bilimsel toplantılarla sorunları tartışmak. – Karton ambalajın çevre dostu bir alternatif olarak tanıtımını yaparak, kullanımını yaygınlaştırmayı teşvik etmek. – Üniversiteler ve araştırma kurumları ile iş birliği yaparak eğitim imkanları yaratmak ve sektörle ilgili çalışmalarını izlemek. – Karton ambalaja dair norm ve standartlar üzerinde araştırmalar yaparak, Türk Standartları Enstitüsü ile iş birliği yapmak. – Kağıt-karton ambalaj sanayi ile ilgili gelişmeleri izleyerek, projeksiyon etütleri yapmak ve yayınlamak. – Üyelerden ve ilgili kuruluşlardan istatistiki bilgi toplayarak, raporları üyelerin ve ilgili kuruluşların istifadesine sunmak.