İhracatta daha fazla artış için destek şart
Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, ihracattaki kayıplarını azaltarak yoluna devam ediyor. Sektör ilk dört aylık dönemde 966 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, yılın ilk iki ayında yüzde 10 olan kaybın dört ay sonunda yüzde 5’e gerilemesi dikkat çekti. İhracattaki düşüşün yavaşlamasını olumlu olarak değerlendirdiklerini ve yılın kalanına biraz daha umutla baktıklarını söyleyen Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, “Tüm zorlu şartlara rağmen ihracatçılar olarak Türkiye markasını yurt dışında en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz. Ancak içerideki yüksek faizler ve döviz kurunun durumu ihracatçıları zorlamaya devam ediyor. Türkiye’nin ihracatçı sektörleri olarak yıllardır her türlü zorluğa göğüs gererek kazandığımız pazarları kaybetmek istemiyoruz. Bunun için hükümetten ihracatçılara yönelik destek ve teşvik talebimizi yinelemek istiyorum.” dedi.
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), 2025 yılı Nisan ayı ihracat verilerini açıkladı. Dernek tarafından açıklanan verilere göre; Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü nisan ayında 224.8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektör ilk dört ay toplamında 966 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, bu rakam geçtiğimiz yılın aynı döneminde ulaşılan 1 milyar 17 milyon dolara göre yüzde 5’lik bir düşüşe işaret ediyor.
Alt ürün grupları bazında bakıldığında, dört aylık dönemde artış gösteren bir ürün grubu olmazken, en büyük grup olan elektrikli ürün ihracatı yüzde 5.3’lük bir düşüş gösterdi. Bu grupta ocak-nisan döneminde 339 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, metalden mamul ürün grubunda yüzde 5.6 düşüşle 266.5 milyon dolar ve plastik grubunda da yüzde 0.8 düşüşle 218.1 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Ana alt ürün gruplarında yaşanan bu düşüşlere karşın birim ihracat değeri geçtiğimiz yılın ilk dört ayına göre yüzde 3 artışla 3.77 dolardan 3.88 dolara yükseldi. Bu yükselişte en büyük etki plastik ürün grubundan gelirken, bu ürün grubunda ihracat birim fiyatı yüzde 11.8 artışla 3.11 dolardan 3.48 dolara çıktı. Metalden mamul ürün grubunda da birim fiyatlar yüzde 1.7 artışla 4.60 dolardan 4.68 dolara tırmandı. Aynı dönemde sektörün lokomotifi olan elektrikli ürün gruplarında birim fiyat ise yüzde 1.1 düşüşle 4.63 dolardan 4.58 dolara geriledi.
Sektörün ana ihracat pazarı Avrupa olmaya devam ederken, tümü Avrupa ülkelerinden oluşan ilk 5 sıra toplam ihracatın yüzde 32’sini oluşturdu. İlk dört ayda İngiltere 86 milyon dolarla ilk sırayı aldı. Onu 73.5 milyon dolarla Almanya, 60.9 milyon dolarla İtalya, 51.9 milyon dolarla Fransa ve 35.2 milyon dolarla İspanya takip etti. Türkiye, sektördeki toplam ihracatlara bakıldığında ise Çin, Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa ve Polonya’nın ardından 7’nci sırayı aldı.
YÜKSEK FAİZ VE DÖVİZ KURU ZORLUYOR, İHRACATÇI DESTEK BEKLİYOR
Açıklanan rakamları değerlendiren EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, 2025 yılının hem iç hem de dış koşullar nedeniyle oldukça zorlu başladığına dikkat çekti. Yılın ilk iki ayındaki yüzde 10’luk düşüşün ardından bir toparlanma çabası görüldüğünü kaydeden Özger, bu düşüşün üç ay sonunda yüzde 6.3, nisan sonu itibariyle de yüzde 5’e gerilediğini ifade etti. İhracattaki düşüşün yavaşlamasını olumlu olarak değerlendirdiklerini ve yılın kalanına biraz daha umutla baktıklarını söyleyen Özger, “Alt sektörler bazında da düşüşler devam etse de Ocak-Mart dönemine göre bir toparlanmadan söz edebiliriz. Avrupa’daki pazar koşulları bizim için belirleyici olmaya devam ediyor. Bunun yanında içeride yükselen faizler ve döviz kurunun durumu sektörleri zorlamaya devam ediyor. Türkiye’nin ihracatçı sektörleri olarak yıllardır her türlü zorluğa göğüs gererek kazandığımız pazarları kaybetmek istemiyoruz. Bunun için hükümetten ihracatçılara yönelik destek ve teşvik talebimizi yinelemek istiyorum.” dedi.
Tüm şartlara rağmen ihracatçılar olarak Türkiye markasını yurt dışında en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceklerini ve yakın pazarlar başta olmak üzere farklı coğrafyalarda düzenleyecekleri etkinlikler ve B2B’lerle bu dönemi atlatacaklarını ifade eden Özger, 2025 yılı için yüzde 10 artış olarak belirledikleri ihracat hedefine ulaşmak için çalışacaklarını sözlerine ekledi.
70’TEN FAZLA ÜLKEDEN 200’ÜN ÜZERİNDE ALICI GELİYOR
Dünya ev ve mutfak eşyaları sektörünün kalbinin İstanbul’da atacağı “Turkish Houseware by Invitation Only Türkiye” etkinliği ile ilgili de konuşan Özger, 22-23 Mayıs tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan etkinlikte, 70’ten fazla ülkeden 200’ün üzerinde nitelikli alıcı ile Türkiye’den 100’ün üzerinde üretici firmanın bir araya geleceğini belirtti. 2017 yılında 49 katılımcı ile başladıkları Invitation Only etkinliğinin her sene üzerine koyarak büyüdüğünü ve çok önemli bir B2B etkinliğine dönüştüğünü anlatan Özger, “Alışılagelmiş ticaretten ve klasik fuar anlayışından çok daha farklı bir model oluşturduk ve bu tip etkinliklerin giderek arttığını görmek bizi mutlu ediyor. Türkiye’nin üretim gücünü, kalite anlayışını ve ihracat potansiyelini sergilediğimiz bu organizasyon, artık dünyanın dört bir yanından alıcıların ajandasında öncelikli bir yere sahip. Bu da bize doğru içerik, doğru planlama ve doğru platformla küresel rekabette çok daha güçlü adımlar atmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Kurduğumuz bağlar uzun vadeli iş birliklerinin temelini oluşturuyor. Her yıl daha seçici ve hedef odaklı ilerleyerek sektörümüzün uluslararası pazardaki konumunu güçlendiriyoruz.” dedi.