Dünya Türk Kahvesi Günü her sene 5 Aralık tarihinde dünya çapında kutlanıyor. Bu kutlamaların en önemli merkezi ise kahvenin çıkış hikayesinin başşehri İstanbul oluyor. Kahve tutkunları Türk kültür tarihinde önemli bir yere sahip olan dünyanın sayılı geleneksel tatları arasında yerini alan Türk Kahvesi’nin Osmanlı’dan günümüze geleneğinin kaybolmaması ve yaşatılması için etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.
Bu yıl da 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde İstanbul Lale Müzesi’nde bir araya gelen kahve tutkunları, Türk Kahvesi’nin Osmanlı’dan bugüne kadar ulaşan; kokusu, lezzeti ve sunumunu bir kültür simgesi olarak yaşatmak ve anlatmak için “Türk Kahvesi Vakfı’nı” kurmaya karar verdi. Dünya Türk Kahvesi Günü’nde özel bir etkinlik düzenleyen iş insanı Hakan Aydın, “Türk Kahvesi tarihimizin her satırında, hatıralarda, hikayelerde ve yabancı seyyahların anlatılarında bizi dünyaya anlatıyor, tanıtıyor. Bu değerler uzun bir zaman sürecinde birikimler sonucu ortaya çıkıyor. Avrupalılar kahveyi “Türk içeceği” olarak adlandırıyor. Yüzyıllardır mutlu eden ve keyif veren bir içecek olma özelliği ile yaygın olarak tüketilen Türk Kahvesi’nin dünyadaki kimliğini daha da güçlendirmek bu alanda son zamanlarda kahve içiminde öne çıkmak isteyen ülkelere karşı “Türk Kahve Vakfı’nı kurmaya karar verdik. Bunun yanında İstanbul’da açacağımız “Kahve Müzesiyle” Osmanlıdan günümüze kahve yapımında ve sunumunda kullanılan eşyaları, fotoğrafları, hatırları, kitapları, kahve çeşitlerini özellikle de Saray Mutfağından kalan antika değerinde eşyaları bu müzemizde toplayıp sergileyeceğiz.” dedi.
Türk Kahvesi geleneksel Türk mutfağının kültürel ve yaşayan mirasları arasında vazgeçilmez olarak yerini koruyor. Türk toplum hayatında önemli kültürel mirasları arasında yer edinen Türk kahvesi ülke tanıtım çalışmalarında gastronomik bir içecek olarak büyük katkı sağlıyor. Türk Kahve Kültürü ve Geleneği 2013 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne girmişti.