Pazar, Aralık 22, 2024
Ana SayfaSektörelABD’ye 5 milyar dolarlık ihracata odaklanan Türk moda endüstrisinden stratejik hamle

ABD’ye 5 milyar dolarlık ihracata odaklanan Türk moda endüstrisinden stratejik hamle

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi, Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Selçuk Mehmet Kaya, WRAP sertifikasının denetim yorgunluğunu azaltırken firmaların küresel rekabet gücünü artırdığını vurguladı. Kaya, “WRAP ile yaptığımız bu iş birliği, İHKİB üyelerini mükemmelliğe ve sürdürülebilir üretime teşvik ederken aynı zamanda katma değerli ihracatımızı artırma hedefimize de katkı sunacak” dedi.

ABD’ye hazır giyim ihracatını 5 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), stratejik bir hamleye imza attı. İHKİB, ABD merkezli denetim kuruluşu WRAP (Dünya Çapında Sorumlu Üretim) ile iş birliği anlaşması imzaladı.

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi, Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Selçuk Mehmet Kaya, ABD’nin 2022 yılında 126 milyar dolarla dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı olduğunu hatırlattı. Türk moda endüstrisinin bu büyük pazardaki payının yüzde 1’in altında olduğunu belirten Kaya, şöyle devam etti:

“Türkiye hazır giyim ve konfeksiyonda küresel bir oyuncu. Dünyanın altıncı büyük ihracatçısıyız. 2023’ü 19,3 milyar dolar ihracatla kapattık. Ülkemizde toplam hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 70’i İHKİB üyeleri tarafından gerçekleştiriliyor. Hazır giyim endüstrisi gibi öncü bir sektörün lider kuruluşu olmak sorumluluk ve vizyoner bakış gerektiriyor. Biz de küresel moda endüstrisinin şampiyonlar liginde Türkiye’yi daha üst sıralara çıkarmak için yoğun bir mesai yürütüyoruz. Dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı olan ABD, moda endüstrimiz için büyük bir potansiyel barındırıyor.

“ABD 2022’de 126 milyar dolarlık hazır giyim ithalatı gerçekleştirdi. Biz bu büyük pastadan sadece 1,5 milyar dolarlık pay alabildik. İHKİB olarak ABD pazarındaki payımızı en az 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda ABD’deki muhatap kuruluşlarımızla iş birliklerimizi geliştiriyoruz. USFIA (Amerika Birleşik Devletleri Moda Endüstrisi Birliği) ve AAFA (Amerikan Giyim ve Ayakkabı Derneği) ile yıllardır ortak çalışmalarımız var. Son olarak ABD merkezli denetim kuruluşu WRAP ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladık.”

WRAP GÜVENLİ, YASAL, İNSANİ VE ETİK ÇALIŞMA KOŞULLARINI TEŞVİK EDİYOR

Kaya, kâr amacı gütmeyen WRAP’ın tekstil ve hazır giyim endüstrisinde güvenli, yasal, insani ve etik çalışma koşullarını teşvik etmeye odaklandığını vurguladı. Dünyada 3 bin 500’ün üzerinde WRAP sertifikalı tesis bulunduğunu bildiren Kaya, “Bu sertifikayı alan tesisler denetim yorgunluğunu azaltırken küresel pazarlardaki rekabet güçlerini de artırıyorlar. WRAP ile yaptığımız iş birliği İHKİB üyelerini mükemmelliğe ve sürdürülebilir üretime teşvik ederken aynı zamanda katma değerli ihracatımızı artırma hedefimize de katkı sunacak” dedi.

WRAP PİLOT PROJEDE YER ALAN HAZIR GİYİM FİRMALARINA ÜCRETSİZ EĞİTİM VERECEK

WRAP Başkanı Avedis Seferian da küresel tekstil ve hazır giyim sektöründe sorumlu ve etik uygulamaları teşvik etmeye kararlı olduklarını söyledi. Seferian, İHKİB ile imzaladıkları anlaşmanın ortak değerlerin güçlenmesine ve Türk ihracatçılarının başarısına katkı sunacağını vurguladı.

İHKİB ile WRAP arasında imzalanan anlaşma öncelikle bir pilot projeyle uygulacak. Proje uyarınca Türkiye’den ABD’ye en çok ihracat yapan hazır giyim üreticisi tesisler, WRAP sertifikası almaya teşvik edilecek. WRAP da sözkonusu tesislere sertifikasyon süreci boyunca ücretsiz sanal eğitim verecek.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR