Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGündemAzerbaycan’la dijital gelişimde yeni iş birliği

Azerbaycan’la dijital gelişimde yeni iş birliği

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB); inovasyon odaklı projeler geliştirerek, yeni yatırımları artırmak amacıyla Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı’nı İstanbul’da ağırladı. “Her iki ülkenin teknoloji, dijitalleşme ve inovasyon konusunda ortak hareket edebilmesini, ülkelerimizin ve toplumlarımızın gelişimi açısından çok kıymetli buluyoruz. Biz Azerbaycan’la yapacağımız iş birliğini pazarı büyütmek için karşılıklı bir fırsat olarak görüyoruz.” diyen HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Komitesi Başkanı Şevket İlhan Bağören; “Yeni dönemde izleyeceğimiz yol haritasını belirlediğimiz bu ziyaret sayesinde, kardeş ülkemiz Azerbaycan’la köklü geçmişimizin çok daha güçleneceğine inanıyoruz. İyi ve kötü tüm zamanlarda birlikte hareket eden iki ülkenin, değişen dünyadaki tüm süreçleri birlikte takip edebilecek olması bizim için son derece değerli. Geliştirdiğimiz ortak hedeflerin; ihracatçımıza yeni fırsatlar sunarken ülkemize de doğrudan yatırımlar konusunda yeni kapılar açmasını umuyoruz.” dedi.

Türkiye’nin 89 milyar dolarlık ihracatına imza atan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), dijital gelişim alanındaki faaliyetlerini geliştirmek amacıyla Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı’nı İstanbul’da ağırladı. Oluşturulan yeni yol haritasıyla, inovasyon odaklı bilimsel araştırmaların ve yenilikçi projelerin karşılıklı desteklenmesi hedeflenirken; yatırımların artırılması da amaçlanıyor. HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Komitesi BaşkanıŞevket İlhan Bağören, Hizmet İhracatçı Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer, YASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Toraman, Haberleşme Teknoloji Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Kayaduman, Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı Başkanı Inara Valiyeva ve Azerbaycan Franchise Association Yönetim Kurulu Üyesi Aytan Heyderxanli’nin katıldığı etkinlikte; söz konusu iş birliğinin, her iki ülkenin dijitalleşme süreçlerine pozitif yansıyacağını belirten Bağören, “Biz, Azerbaycan’la yapacağımız iş birliğini pazarı büyütmek için karşılıklı bir fırsat olarak görüyoruz. İyi ve kötü tüm zamanlarda birlikte hareket eden iki ülkenin, değişen dünyadaki tüm süreçleri birlikte takip edebilecek olmasını; teknoloji, dijitalleşme ve inovasyon konusunda ortak hareket edebilmesini ülkelerimizin ve toplumlarımızın gelişimi açısından çok kıymetli buluyoruz.” dedi.

REKABETİN PARÇASI OLMAK İÇİN İNOVASYON VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞARTI

“Hizmet ihracatı, toplam ihracatımızda her geçen gün kendisine çok daha fazla yer bulmaya başladı.” diyen Bağören, “Gelişen teknoloji, her sektörde rekabetçilikte önemli farklar yaratıyor. Bu rekabetin bir parçası olabilmek için önümüze çıkan iki unsur, inovasyon ve dijital dönüşüm oldu. Bu da bizim, bugün bir arada olmamızın değerini anlatıyor. Hem başka ülkelerle rekabette hem de gelişen teknolojiyi yakalamak için bu iki konuda çok yetkin olmak gerekiyor. Rekabetçi olmak için finansman kadar pazar büyüklüğü de çok önemli. 85 milyonluk bir nüfusla bilişim sektörümüz gerçekten rekabetçi seviyelere gelebildi. Türkiye’deki 25 milyar dolara varan bilişim pazarının yüzde 80’i yerel üreticiler tarafından karşılanıyor. Bu, pek çok ülkede yakalanması zor bir tablo. İzlenen politikaların ve pazar büyüklüğünün bu seviyeye ulaşmada çok büyük bir önemi var.” değerlendirmesini yaptı.

DOĞRUDAN YATIRIM FIRSATLARI ÖN PLANDA

Karşılıklı iş birliğinin teşvik edilmesi ve güçlendirilmesi adına yapılan iş birliğiyle dijital gelişim alanında inovasyon faaliyetlerinin hayata geçeceğini belirten Bağören, doğrudan yatırım fırsatlarının da ön planda olacağının altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Her iki taraf da üçüncü ülkelerde yapmış oldukları dijital gelişim alanındaki deneyimlerini karşılıklı olarak paylaşırken; aynı zamanda Türkiye’de ve Azerbaycan’da gerçekleşen pazar araştırmaları, ticari fuarlar, sergiler ve ticari heyet organizasyonları konusunda da bilgi paylaşımında bulunacak. Bu süreçte sadece sahip olduğumuz bilgileri paylaşmakla kalmayıp; bugüne kadar dijitalleşme ve inovasyon söz konusu olduğunda geliştirdiğimiz ilişkilerimizin de güçlenmesi ve artırılması konusunda faaliyetlerimizi hızlandırmayı amaçlıyoruz.”

TÜRK ŞİRKETLER İÇİN İNSAN KAYNAĞI DESTEĞİ

Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı Başkanı İnara Valiyeva ise iş birliğinin taraflar için çok faydalı olacağına inandıklarını belirterek, “Dijitalleşmenin tüm sektörler için önemini biliyoruz; bu anlamda insan kaynağı yetiştirmeye de önem veriyoruz. Hem mezun olan öğrenci sayısı hem de burs verdiğimiz öğrencileri göz önünde bulundurduğumuzda Azerbaycan’a yatırım yapmak isteyen şirketlere insan kaynağı konusunda da destek vermeye hazırız. Henüz dünyaya açılmaya hazır hissetmeyen şirketler için Azerbaycan bir test pazar olabilir. Bu sayede Orta Asya’ya açılmak da mümkün olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR