Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü nisan ayında 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek genel ihracattan yüzde 5,3 oranında pay elde etti. Sektörün, Ocak-Nisan dönemi ihracatı ise 4,35 milyar dolara ulaşırken, aynı dönemde birim ihraç fiyatı 4,62 dolar olarak kaydedildi. Daha fazla ülkeye, daha fazla miktarda ve daha fazla katma değerli ihracat için çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrası ihracatta düşüşlerin olduğunu bunu telafi etmek için hep beraber el ele vererek üstesinden geleceklerini belirtti.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), nisan ayı ve Ocak-Nisan dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörü ihracatı, Nisan ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 33,33 düşüşle 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2023 Nisan ayı rakamlarına göre, ihracat yüzde 17,2 düşüşle 19,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6’ncı sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün Ocak-Nisan dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 19,2 düşüşle 4,35 milyar dolar olarak gerçekleşti.
EN FAZLA İHRACAT AB ÜLKELERİNE YAPILDI
Sektörünün nisan ayında genel ihracattan yüzde 5,3 pay aldığını belirten İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Demir ve demir dışı metaller sektörünün 2023 Ocak-Nisan döneminde birim ihraç fiyatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,91 düşüşle kilogram başına 4,62 dolar oldu. Sektörümüzün ihracatı aynı dönemde miktar olarak ise 944,2 bin ton seviyesine geldi. Sektörümüzün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız, 2023 Nisan ayı itibarı ile bir önceki seneye göre yüzde 37,09 azalarak 548,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 138 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 68,5 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada, 50,4 milyon dolar ihracat ile ABD üçüncü sırada yer aldı. Ocak-Nisan döneminde en çok ihracatımız 585,9 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 314,3 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 218,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.” değerlendirmesinde bulundu.
EN FAZLA İHRACAT ALÜMİNYUMDA
Alt sektör ihracatında Alüminyum ürün grubu 398,1 milyon dolar ile değer bazında ilk sırada yer aldığını ifade eden Tecdelioğlu, “Alüminyum sektörünü 198,8 milyon dolar ile Metal Eşyalar, 197,2 milyon dolar ile Demir Çelik Mamulleri ve 176 milyon dolar ile bakır ürün grupları takip etti. Ocak-Nisan döneminde en çok ihracatımız 585,9 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 314,3 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 218,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.
ENERJİ FİYATLARIYLA OLUŞAN REKABET
Son zamanlarda doğalgazda ve elektrikte yapılan indirimlerin sektörler için can suyu olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, “Yapılan indirimler bizi rekabette biraz yakınlaştırdı. Rekabetçi enerji fiyatları bizi güçlendirir. Yani bizim beklentimiz bu rekabetçi enerji fiyatlarının sürdürülebilir vaziyette devam etmesi. Sürdürülebilir vaziyette rekabetçi enerji tarifeleriyle muhatap olabilirsek ileriye doğru aldığımız siparişlerde çok ciddi anlamda destekçi bir şekilde fiyat verebiliriz.” dedi.
Daha fazla ülkeye, daha fazla miktarda ve daha fazla katma değerli ihracat için çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrası ihracatta düşüşlerin olduğunu bunu telafi etmek için hep beraber el ele vererek üstesinden geleceklerini belirtti. Türkiye’nin üretim ve üretimde yapmış olduğu ürün kalitesi ile Avrupa’yla eş değer olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, “Türkiye’de bankacılık sistemi, lojistik sistemi, parsiyel ve hızlı teslimat gibi özelliklerimiz bizi ön plana çıkarıyor. Türkiye güvenilir bir ülke ve burada iş yapmak kolay.” ifadelerini kullandı.
Tecdelioğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Metal sektöründe yarattığımız katma değer çok yüksek. Alüminyumda, bakırda, çelikte yaratmış olduğumuz katma değer çok yüksek olduğu için bu sektörlere destek olunmalı.