Çarşamba, Ocak 15, 2025
Ana SayfaİhracatDünyanın buluşma noktası İstanbul oldu

Dünyanın buluşma noktası İstanbul oldu

İstanbul dev bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (HISİAD) üçüncü kez düzenlediği Avrasya Hırdavat Fuarı Hardware Eurasia kapılarını açtı. 90 ülkeden, toplam 300 katılımcı firma sayısı ve 3 binin üzerinde yurt dışından olmak üzere toplam 25 binin üzerinde ziyaretçinin beklendiği Avrasya Hırdavat Fuarı ve Fastener Expo Eurasia Fuarı eş zamanlı olarak düzenlenecek. Hardware Eurasia Fuarı’nın dünya hırdavat sektörünün buluşma noktası olduğunu kaydeden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, hedefin gelecek 5 yıl içinde ihracatta dünya sıralamasında ilk 15’e girmek olduğunu belirtti. Sürdürülebilir ticaretin ihracattan geçtiğini belirten Tecdelioğlu, “Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefiyle çalışmalarımızı 2024 yılında da hız kesmeden sürdüreceğiz.” dedi. Hardware Eurasia’nın sadece bir fuar olmadığının altını çizen Tecdelioğlu, seminer ve kongrelerle sektörün gelişimi ve son durumunun masaya yatırıldığını belirtti.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) ve RX TÜYAP iş birliği ile 9-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Hardware Eurasia Fauarı kapılarını açtı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Topuk’un katılımıyla gerçekleşen fuara, yurt içi ve yurt dışından 25 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Bağlantı elemanları, el aletleri, elektrikli el aletleri, mobilya aksesuarları ve aksamları, aşındırıcı kesici delici malzeme ve aletler, kilitler, kaynak makine ve kaynak malzemeleri, yapı malzemeleri, kimyasal maddeler ve yüzey işlem malzemeleri ile iş güvenliği malzemelerinin tümüne ev sahipliği yapan Hardware Eurasia Fuarı ile birlikte eş zamanlı olarak; Avrasya Endüstriyel Bağlantı ve Sabitleme Elemanları Fuarı da düzenleniyor.

İHRACATA ‘YÜKSEK MALİYET’ FRENİ

Açılış töreninde konuşma yapan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye ihracatının ilk dört ayda 82,9 milyar dolarlık ihracatla geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 3 artış olduğunu belirtti. İhracat hedeflerine ulaşmak için tüm sektörlerde ihracatın ortalama yüzde 5-10 büyümesi gerektiğinin altını çizen Gültepe, “Oysa artırmak bir yana özellikle emek yoğun sektörlerde dramatik ihracat düşüşleriyle karşı karşıyayız. Avrupa ve ABD gibi büyük pazarlarda daralma var ve bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Ama asıl sorun yüksek maliyet artışlarından kaynaklanıyor. Maliyetler hızla arttığı halde kur yatay seyrettiği için bazı sektörlerde pazar kaybettik, kaybetmeye devam ediyoruz.” dedi.

Finansmana erişim ve yüksek maliyet artışlarının hemen hemen tüm sektörlerin ortak sorunu olarak öne çıktığını belirten Gültepe, “Biz bu iki konuyu ilgili bakanlıklarımız ve diğer kurumlar nezdinde her fırsatta dile getiriyoruz. Devletimizin de hasar daha fazla büyümeden gerekli adımları atacağını ümit ediyoruz. Çünkü kaybettiğimiz bir müşteriyi iki yıldan önce geri getirme şansımız yok.” dedi.

“DEVLETİN DESTEĞİYLE HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ”

Demir ve Demir Dışı Metaller sektöründe ilk 4 ayda yüzde 8 daralma ile 3,9 milyar dolar ihracat gerçekleştiğinin bilgisini paylaşan Gültepe, “Hırdavat; Demir ve Demir Dışı Metaller sektöründe önemli bir alt grubu oluşturuyor. Geçen yıl küresel hırdavat ihracatından ise yüzde 1,7 pay aldık. İlk dört aydaki yüzde 8 daralmaya rağmen hedefi yakalamak için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. İnanıyorum ki devletimizin de desteğiyle hedeflerimize ulaşacağız.” dedi.

KATILIMCI FİRMA VE ZİYARETÇİ SAYISINDA ARTIŞ

HISİAD olarak önceliğin; her zaman için üretimi, ihracatı, başarıyı, kaliteli istihdamı, genç ve kadın girişimini, güçlü iletişim ve değerleri, akademik bilgiyi, sürdürülebilirlik ve dönüşümü, kısacası Türkiye için katma değer üreten yatırım ve araştırma faaliyetlerini sektörde sürdürebilir kılmak olduğunu belirten İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Sektörün en iyilerini bir araya getiren ve Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle düzenlenen fuarımız Hardware Eurasia ile Fastener Expo Eurasia Fuarı toplam 300 katılımcı sayısı ile geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 30 civarında artışa ulaşmıştır. 3 binin üzerinde yabancı olmak üzere 25 binden fazla ziyaretçi beklediğimiz fuarda şimdiden 10 bin civarında online giriş kaydı bulunuyor. Ziyaretçi sayımız da ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış bekliyoruz.” dedi

“HARDWARE EURASIA SADECE BİR FUAR DEĞİL”

Hardware Eurasia’nın sadece bir fuar olmadığının altını çizen Tecdelioğlu, sektörün gelişimi ve son durumunu masaya yatırmak için “Türkiye’den Avrupa’ya İhracatın Başarısı İçin Lojistiğin Önemi, Kaynak nedir?, El aletleri, Üretici, Satıcı ve Son Kullanıcılar İçin İş Güvenliği Ekipmanlarında Sertifika Denetimi ve Cezai Yaptırımların Önemi” başlıkları altında seminerler düzenleneceğini söyledi.

RX TÜYAP ve HISİAD Derneği ortaklığında Hardware Eurasia Fuarı’nın bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiklerinin bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği organizatörlüğünde Körfez Bölgesi özelinde 40’tan fazla yabancı satın almacının davet edildiği alım heyetinin gerçekleştirildiğini belirtti.

HEDEF DÜNYADA İLK 15

Hırdavat sektörünün geçen yıl 11,6 milyar dolar ihracatla dünya ihracat sıralamasında 20’inci sırada yer aldığını kaydeden Tecdelioğlu, “Hedefimiz gelecek 5 sene içinde ilk 15’e girebilmektir. En fazla girdi sağlanan sektörler İnşaat ve Makine sektörü olmuştur. Sektör, 2024 yılı başından bugüne 3,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. AB bölgesi yoğunluklu olarak ihracat gerçekleştirdiğimiz sektörümüzün ortalama ihraç birim fiyatı ise kilogram başına 2,57 dolar oldu.” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir ticaretin ihracattan geçtiğini belirten Tecdelioğlu, “Dernek olarak altıncı yılımızda 200’e yakın üye firmamızla birlikte hareket edebilmenin gururunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefiyle çalışmalarımızı 2024 yılında da hız kesmeden sürdüreceğiz. Dernek olarak; 2024 yılı ve devamı için çok büyük bir motivasyon kaynağı olacağına inanıyor, ülke ekonomimizin üretim, ihracat ve istihdam odaklı büyüme sürecinin devam edeceğine olan inancımızı bu vesileyle bir kez daha yineliyoruz.” dedi.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR