ABD ve Avrupa Birliği’nin karşısında yeni bir süper güç şekileniyor. Beş yeni ülke ile büyüyen BRICS, ekonomiden nüfusa kadar bir çok alanda Batı’yı geçmiş durumda. Doğal kaynakların yarısını ve dünya milli gelirinin de üçte birine hükmediyor.
Soğuk savaşın ardından tek kutuplu hale gelen dünya bir süredir çift kutuplu olmak için yoğun çaba sarf eden ülkelerle yeniden şekilleniyor. Risk Brezilya Rusya Hindistan ve Çin’in kurduğu BRICS, beş ülke ile genişledi ve şu anda dünya nüfusunun ve petrolünün yarısını elinde tutuyor. Toplam milli gelirinin de üçte birine sahip.
GENİŞLEMEYE DEVAM EDECEK
2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS grubu 2010 yılında Güney Afrika ile büyüdü. Ama yılbaşında yeni katılan üyeler ile birlikte BRICS, batı ülkelerini yakaladı ve hatta bir çok alanda da geçti. Yılbaşında bloka Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Etiyopya katıldı. BRICS’e katılmaya istekli olan ülkeler de var. Blok yakın zamanda daha da geniş hale gelecek.
28.5 TRİLYON $ BÜYÜKLÜK
Beş ülke, Ağustos 2023’te Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde yapılacak 15. BRICS zirvesinde gruba katılacaktı. Arjantin de davet edildi ancak aralık ayı sonunda geri çekildi.
O günden bu yana yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler arasında işbirliği için önemli bir platform haline gelen BRICS dünya nüfusunun yarısını yaklaşık 3.5 milyarlık bir kesimini ifade ediyor. Toplam ekonomisi 28.5 trilyon doların üzerinde, yani küresel ekonominin yaklaşık yüzde 28’ini oluşturuyor. BRICS ülkeleri aynı zamanda dünya ham petrolünün yaklaşık yüzde 44’ünü elinde bulunduruyor.