Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaEkonomiEkonomi yönetimi kayıt dışına daha fazla kayıtsız kalmamalı

Ekonomi yönetimi kayıt dışına daha fazla kayıtsız kalmamalı

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, enflasyon başta olmak üzere ekonomik sorunların aşılabilmesi için mevcut vergileri artırmak ya da yeni vergiler koymak yerine kayıt dışı ile mücadeleye odaklanılması gerektiğini vurguladı. Dr. Çınar, yapılacak düzenlemelerde vergisini ödeyenlerin hakkı gözetilerek kayıt dışında kalanların sistemin içine çekilmesini önerdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni vergi paketini değerlendiren Dr. Çınar, şunları söyledi:

“Kamuoyuna yansıyan paketten de anlaşılacağı üzere ekonomi yönetimi mevcut bazı vergi ve harçları artırmayı, hatta yeni vergiler ihdas etmeyi enflasyonla mücadelede en önemli enstrümanlardan biri olarak görüyor. Yani zaten kayıtlı çalışan, vergisini, primini zamanında ödeyenin üzerindeki yük daha da artacak. Oysa artık yükümlülüklerini yerine getirenlerin hakkını koruyarak kayıt dışı çalışanların sisteme dâhil edilmesi gerekiyor. Kayıt dışı ekonomi, ülkelerin gelişmesinin önündeki hem en büyük engeli hem de pek çok sorunun ana kaynağını oluşturuyor. Türkiye’de kayıt dışı ekonominin yüzde 30-40 düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Ayakkabı sanayicilerinin medyaya yansıyan açıklamalarına göre sadece o sektördeki taklit üretim nedeniyle devletin vergi ve prim kaybı yılda 35 milyar lirayı buluyor. Birçok sektörde yaygın olan kayıt dışı üretim nedeniyle devlet her yıl 100 milyarlarca lira vergi ve prim kaybına uğrarken kayıtlı firmalar da haksız rekabet koşullarında ayakta durmaya çalışıyor. Dolayısıyla ekonomi yönetimi kayıt dışına daha fazla kayıtsız kalmamalı. Bunun için maliyetleri cazip hale getirilip denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor. Örneğin halen yüzde 25 olan Kurumlar Vergisi yüzde 15’e indirilip bölgesel muafiyetlerle firmalar üzerindeki SGK prim yükü azaltılabilir. Ardından da çok sıkı bir denetim ve ceza sistemi ile kayıt dışı üretim büyük ölçüde sisteme dâhil edilebilir.”

Gelişmiş pek çok ülkenin geçmişte benzer yöntemleri başarıyla uyguladığını hatırlatan Dr. Çınar, vergi yükünü arttırarak ne enflasyonu düşürmenin ne de piyasaların içinde bulunduğu açmazdan kurtulmanın mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR