Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGündemKariyer.net İstihdamdaki Engellerin İstatistiklerini Açıkladı

Kariyer.net İstihdamdaki Engellerin İstatistiklerini Açıkladı

10-16 Mayıs Engelliler Haftası vesilesiyle Kariyer.net, istihdam piyasasını engelli adaylar açısından mercek altına aldı. Kariyer.net, işgücüne katılım için engellerin ortadan kalkmasına destek olmak adına #KariyerdeEngelleriAşıyoruz isimli çalışmayı hayata geçirdi.

iLab grup şirketlerinden Kariyer.net, Engelliler Haftası kapsamında sahip olduğu büyük veriyi analiz ederek ve bu doğrultuda bir araştırma gerçekleştirerek istihdam piyasasını engelli bireyler açısından masaya yatırdı. Kariyer.net verileri ve araştırma çıktıları, engelli adayların eğitim fırsatları ile desteklenmesi gerektiğini ortaya koyarken; bilinçsiz önyargıların da kırılması gerektiğini gösterdi.

Engelli adayların %72’si iş hayatında önyargılardan muzdarip

Kariyer.net, gerçekleştirdiği araştırma ile engelli adayların iş hayatında en çok karşılaştığı zorlukları gün yüzüne çıkardı. Adayların %72’si ‘’Toplumsal önyargı ve ayrımcılık en sık karşılaştığım zorluk’’ dedi. Bunun yanı sıra adayların %29’u iletişim, %27’si de altyapı ve uyumluluk konusunda iş hayatında sıkça zorlukla karşılaştığını belirtti. Adayların %45’i yetkinliklerini ve kendilerini geliştirebilecekleri iş fırsatı aradığı görüldü.

Engelli dostu iş kültürü ve esnek çalışma engelli adayların öncelikli istekleri

Zorluk yaşadıkları konuların yanı sıra iş hayatını kendileri için kolaylaştıran konuları da belirten adaylar; iş hayatında engelli dostu iş kültürü, destekleyici politikalar ve esnek çalışma saatleri konularını önceliklendiriyor. Engelli adaylar işverenleri değerlendirirken bu kriterleri de gözetiyor.

İşverenler engelli çalışan istihdamında kotayı dolduramıyor

Kariyer.net’in araştırmasına göre işverenler engelli çalışan istihdamı konusunda zorluk yaşıyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yaklaşık %55’i, yasa gereği belirlenen engelli çalışan sayısında alt sınıra ulaşamadıklarını belirtti. Engelli aday istihdam etme başlığında işverenlerin karşılaştığı zorlukların başında ise yetkinlik geliyor. İşverenlerin %67’si aradığı pozisyon için uygun yetkinliklere sahip adayı bulmakta zorlandığını belirtirken, %33’ü performans endişesi taşıyor.

Yönetici pozisyonunda çalışan 264 kişiden sadece 1’i engelli

Engelli adayların kariyerlerinde yükselme fırsatlarını daha zor yakaladıkları görülüyor. Kariyer.net verileri, yönetici pozisyonunda çalışan her 264 kişiden sadece 1’inin engelli olduğunu söylüyor. 

“Engelsiz bir iş dünyası için çalışıyoruz”

Kariyer.net’in iş yaşamındaki engelleri kaldırmak adına yaptığı çalışmalardan da söz eden Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal bu çarpıcı istatistikler üzerine şunları söyledi: “Kariyer.net olarak her zaman iş yaşamındaki fırsat eşitsizliklerini azaltmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda engelli adayların daha fazla istihdam fırsatı yakalamasını sağlamak için Kariyer.net olarak uzun süredir işverenlere engelli adaylar için ücretsiz ilan yayınlama hakkı veriyoruz. Aday havuzuna erişimi ve özgeçmiş görüntülemeyi ücretsiz sağlıyoruz. Bu konuda daha fazlasını yapmak istediğimiz için de #KariyerdeEngelleriAşıyoruz dedik. Proje kapsamında yaptığımız araştırma bize gösterdi ki hem adayların hem işverenlerin ‘’yetkinlikler’’ konusunda beklentileri var. Bu noktadan hareketle adaylara ilk etapta Özgeçmiş Düzenleme, Mülakat Eğitimi ve İş Hayatında İletişim eğitimleri vermeyi planladık. İlerleyen süreçte Mesleki Yetkinlik Eğitimi vermeyi planlıyoruz.’’ Fatih Uysal, kariyerde engelleri aşmak için sadece işverenlerin ve adayların değil, toplum olarak farkındalığımızı artırmanın gerektiğinin de altını çizerek sözlerini şu şekilde tamamladı: ‘’Projemizle hem işverenlerin hem de adayların ihtiyaçlarını karşılayacak fırsatlar yaratmayı, böylelikle iş hayatında karşılaşılan engelleri ortadan kaldırmaya destek olmayı amaçlıyoruz. Çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda, toplumun her kesiminden bireyin kariyer hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz.”

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR