Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaEmlakKiralık konut fiyatları açıklandı

Kiralık konut fiyatları açıklandı

Satılık Konut Piyasası Görünümü

Yönetici Özeti

Türkiye genelinde ve üç büyük ilde kasımdan aralığa cari satılık konut fiyatlarında artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde azalmıştır. Reel fiyatlardaki düşüş altı aydır devam etmektedir. Reel fiyatların düşmesine bağlı olarak reel fiyatlardaki yıllık artış oranı ülke genelinde yüzde 0,2’ye, Ankara’da yüzde 12,9’a gerilemiştir. İstanbul’da ise yıllık reel fiyattaki düşüş devam etmiş ve bu oran yüzde 6,1 olmuştur. İzmir’de de uzun bir aradan sonra ilk kez yıllık reel fiyat azalmıştır (yüzde 0,4). Diğer bir ifadeyle bu iki ilimizde ortalama reel fiyat geçen yıldan daha düşüktür. Cari konut fiyatlarındaki artış oranı da azalmaktadır. Cari fiyatlarda yıllık artış oranı kasıma kıyasla ülke genelinde 5,5 puan azalarak yüzde 65,1’e düşmüştür. Buna göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan m2 cari fiyatı 26.093 TL olmuştur. Satılık konut ilan m2 cari fiyatlarındaki yıllık artış oranları üç büyük şehirde de azalarak İstanbul’da yüzde 54,8, Ankara’da yüzde 86 ve İzmir’de yüzde 64 olmuştur. Ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 36.111 TL, Ankara’da 19.608 TL ve İzmir’de 29.404 TL’dir.

Konut talebi endeksi kasıma kıyasla yüzde 5,5 artmıştır. Konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan konutların satılık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde azalmıştır. Hem ilan hem satılan konut sayılarında azalma söz konusudur. Gösterge oranda azalma satılan konut sayısının ilan sayısından daha fazla azalmasının sonucudur. Konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullandığımız satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı ise geçen aya kıyasla ülke genelinde, İstanbul’da ve Ankara’da artarken İzmir’de azalmıştır. Bu gelişmeler satılık konut piyasasında durgunlaşma sinyalleri olarak yorumlanabilir.

Kiralık Konut Piyasası Görünümü

Yönetici Özeti

Türkiye genelinde ve İstanbul’da ve İzmir’de kasımdan aralığa cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları bu bölgelerde yükselmiştir. Öte yandan, Ankara’da kira artış oranı aylık enflasyon oranından düşük olduğu için bu ilimizdeki reel kira fiyatı azalmıştır. Reel kira fiyatlarındaki düşüş ülke genelinde ve İstanbul’da beş, İzmir’de ise dört aydan sonra ilk kez yükselmiştir. Reel fiyat gelişmelerine bağlı olarak reel fiyatlarda yıllık artış oranı ülke genelinde yüzde 13,5’e, İstanbul’da yüzde 5,2’ye, Ankara’da yüzde 52,7’ye, İzmir’de ise yüzde 29,5’e gerilemiştir. Benzer şekilde, cari kira fiyat artış oranları da düşmektedir. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı aralıkta yüzde 87’ye gerilemiştir. Ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 132,7 TL’dir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 73,3’e, Ankara’da yüzde 151,6’ya, İzmir’de ise yüzde 113,3’e düşmüştür. Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 173,3 TL, Ankara’da 118,2 TL, İzmir’de ise 145,5 TL’dir.

Kiralık konut talep göstergesi kasıma kıyasla yüzde 2,8 artmış, geçen yılın aralık ayına kıyasla yüzde 3,2 azalmıştır. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde ve İzmir’de düşerken İstanbul’da ve Ankara’da yükselmiştir. Bu düşüşün detayları incelendiğinde hem kiralık ilan sayısının hem de kiralanan konut sayısının azaldığı görülmektedir. Kiralanan konut sayısındaki azalışın daha yüksek olması sebebiyle bu oran geçen aya kıyasla gerilemiştir. Öte yandan, kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanlarının ne kadar süre yayında kaldığını ölçen, kapatılan kiralık ilan yaşı ülke genelinde ve üç büyükşehirde uzamıştır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR