Yüksek konut fiyatları nedeniyle yabancı yatırımcının giderek azaldığını hatırlatan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, bir yandan da yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapan Türklerin sayısında patlama olduğuna dikkat çekti. Çulhalık “Konut fiyatları Avrupa metropollerindeki fiyatlarla başa baş hale geldi. Bu nedenle sektörü zor zamanlarda ayakta tutan yabancı yatırımcı artık gelmiyor. Türk yatırımcı da bir çok avantaj nedeniyle yurt dışına yöneldi” dedi.
Gayrimenkul sektöründeki denge değişimlerine dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, sektörü zor zamanlarda ayakta tutan yabancı yatırımcının gitgide azalmasının yanı sıra yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapan Türklerin sayısında patlama olduğunu hatırlattı. Yüksek konut fiyatlarının Avrupa metropollerindeki fiyatlarla başa baş hale gelmesi nedeniyle Türk yatırımcının yurt dışına kaçtığını söyleyen İhsan Çulhalık, gayrimenkul sektörüne yabancı döviz girişinin 2023’te yüzde 45 azalışla 3,5 milyar dolara gerilediğini, buna karşın Türkler’in yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımlarının ise 2023’te 163,7’lik artışla 2 milyar 86 milyon dolara yükseldiğini belirtti.
“İstanbul, Londra ve Paris’le yarışıyor”
İhsan Çulhalık “İnşaat girdi maliyetlerindeki yükseklik ve aşılamayan finansman sıkıntısı konut üreticilerini zorluyor. Bu nedenle de konut üretimi yavaşlıyor, yeni konut sayısı artmıyor. Aşırı yükselen fiyatlar konut satın almayı her geçen gün daha zor hale getiriyor. Türkiye’de ev sahibi olma oranı yüzde 58’e kadar gerilemiş durumda.
Öyle ki; konut fiyatları 10 yılda 12 kattan fazla artmış durumda. İstanbul’daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra’daki dairelerle yarışır hale geldi.
Böyle olunca da konut yatırımı yapmak isteyen pek çok kişi de daha uygun şartları olan ülkelere yöneliyor. Resmi veriler bize Türklerin son bir yılda yurt dışı yatırımının yüzde 163 arttığını gösteriyor. 10 yıl önce yurtdışından konut almak için harcanan rakam 130 milyon dolar iken, bugün bu rakamın 22 kat arttığını görüyoruz. Özellikle Miami, Dubai ve Londra gibi şehirlerde Türklerin gayrimenkul alımı dikkat çekici bir seviyeye geldi” diye konuştu.
“Uzun kredi vadeleri cazip geliyor”
İhsan Çulhalık, dış ülkelerde konut almanın gelecekte yurt dışı planları olanlar için cazip bir seçenek olarak görüldüğünü dile getirdi. Çulhalık “Ev sahibi olmak isteyenler Türkiye’deki yüksek gayrimenkul fiyatları nedeniyle kendilerine alternatifler yaratıyor.
Yurt dışında yaşama planı olanlar, çocuklarının eğitimi için yurt dışına yerleşmeyi düşünenler ya da dövizle kira getirisi sağlamak isteyenler için yurt dışından gayrimenkul almak son derece cazip bir hale geldi. Ayrıca bazı ülkelerin gayrimenkul alanlara oturum izni vermesi de teşvik edici bir etken oluyor. Türkiye’de en çok 10 yıl olan konut kredi vadeleri, çoğu Avrupa ülkesinde 30 yıla kadar varıyor. Konutun amorti etme süresi de daha kısa oluyor. Tüm bu etkenler yatırımcıyı yurt dışına yöneltiyor” dedi.