Çarşamba, Eylül 18, 2024
Ana SayfaİhracatMısır’la Ticarete ‘Vize’ Çıktı

Mısır’la Ticarete ‘Vize’ Çıktı

ARMATÜR Derneği, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) iş birliği ile Mısır ve çevre ülkelere ihracatı geliştirmek için harekete geçti.  Mısır’ın başkenti Kahire’de Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle 17-20 Haziran tarihlerinde gerçekleşen ‘Armatür Sektörü Mısır Sektörel Ticaret Heyeti’ sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Türk Armatür sektörü ve İDDMİB olarak Mısır’da olmaktan, bu ülkede ticaret anlaşmaları yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, Türkiye’den Mısır’a gerçekleştirilen bu ticaret heyet ziyaretinin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini, heyet görüşmelerinde bulunan her bir kişinin, iki ülke arasındaki dostluğun temsilcileri ve iş birliği için bir köprü oluşturacağını ifade etti. Turhan, “Mısır’da son dönemde vizeyle ilgili sıkıntımız vardı, vize konusu çözüldü. Mısır’ın vize kolaylığı sağlaması ticari anlamda da bizim önümüzü açacak diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Geçen yılı 4.22 milyar dolar ihracatla kapatan Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri (ARMATÜR) Derneği, 17-20 Haziran tarihlerinde  İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) iş birliği ve Ticaret Bakanlığı desteği ile ‘Armatür Sektörü Mısır Sektörel Ticaret Heyeti’ gerçekleştirdi. Ocak – Nisan 2023 dönemi Türkiye geneli Mısır’a ihracat 1,01 milyar dolar olurken; Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörü ihracatı 49.6 milyon dolar, Armatür sektörünün aynı dönemde Mısır’a ihracatı 25,07 milyon dolar olarak gerçekleşti. Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörünün, 2022 yılında Mısır’a 181.2 milyon dolarlık ihracatın 93.3 milyon dolarlık kısmını sadece Armatür sektörü gerçekleştirdi.

ARMATÜR SEKTÖRÜNDEN BİR İLK

ARMATÜR Derneği olarak ilk B2B görüşmelerini Mısır’da gerçekleştirdiklerini dile getiren Turhan,  Türkiye’den giden 8 katılımcı firmanın, 43 Mısırlı firma ile yaklaşık 150 görüşme yaptığını söyledi. Gökhan Turhan, Kahire Ticaret Müşaviri Hakan Atay, Kahire Ticaret Müşavir Yardımcısı Atilla Yenigün B2B görüşmelerinin açılış töreninde bulunarak yaptığı konuşmada, Türkiye’den Mısır’a gerçekleştirilen ticaret heyeti ziyaretinin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu heyet ziyaretinin, sadece iş bağlantılarını geliştirmekle kalmayacağını aynı zamanda iki ülke arasındaki kültürel ve sosyal ilişkilerin güçlenmesine de katkı sağlayacağını dile getiren Turhan, “Türkiye ve Mısır’ın zengin tarihlerine, kültürel miraslarına ve turistik cazibelerine sahip olması, iş birliğimizi daha da anlamlı kılıyor.” dedi.

MISIR İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ BİRLİĞİ

Mısır’da gerçekleştirilen ticaret heyetinin ana amacının, iki ülke arasındaki güçlü bağları daha da pekiştirerek iş birliği olanaklarını artırmak olduğunu ifade eden Turhan, “Bugün burada bulunan her bir kişi, iki ülke arasındaki dostluğun temsilcileridir ve iş birliği için bir köprü oluşturacaktır. Birlikte, gelecekte daha güçlü bağlar kuracak ve sürdürülebilir bir iş birliği ağı inşa edeceğiz. Türk armatür sektörünün Mısır’da daha fazla varlık göstermesi için büyük bir potansiyel olduğuna inanıyorum. Bu ziyaretimiz, Türk firmalarıyla Mısırlı iş ortaklarını bir araya getirerek iş birliği fırsatlarını keşfetme ve ortak projeler geliştirme şansı sunacaktır. Ayrıca, Mısır ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir hedef. Güçlü diplomatik bağlarımızı ticaret ve ekonomik iş birliğiyle desteklemek, karşılıklı katkı sağlayacak ve iki ülke arasındaki dostluğu daha da derinleştirecektir.” dedi.

ARMATÜRDE HEDEF 5 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Yapılan görüşmelerden ticaret müşavirinin de geri bildirimleriyle Mısırlı ve Türk heyetinin oldukça memnun ayrıldığını dile getiren Turhan, 2022 yılında 4 milyar doların üstünde bir ihracat gerçekleştirdiklerini, 2023 yılının tüm olumsuzluklarına rağmen 5 milyar dolar hedef koyduklarını belirtti.  Turhan, “Mısır bizim için çok önemli bir bölge. Yaklaşık 110 milyon insanın yaşadığı Türkiye’den de büyük potansiyele sahip olan bir ülke.  Yalnızca armatür sektörünün 4 milyar dolarlık ihracat yapabileceği bir pazar var burada. O yüzden Mısır, potansiyeli çok yüksek olan bir ülke ama ticari ilişkilerimiz maalesef bu oranda gelişmemiş. Burada ticaretin artırılması için özellikle devletler arası, bakanlıklar arası koordinasyona ve iş birliğine ihtiyacımız var. Şimdi Mısır bizim için stratejik bir öneme sahip. Mısır’dan genelde enerji ithalatı, ham madde ithalatı ve belli kimyevi maddeler ithalatı yapıyoruz. Onun karşılığında bizler makina, armatür gibi biraz da orta yüksek teknoloji ürünler ihracatı yapıyoruz. Bunu çok daha fazla arttırabiliriz.” dedi.

MISIR’DA RUSYA MODELİ

Yapılan görüşmeler ve pazar incelemesi sonrası Mısırla ticaretin gelişmesi için çeşitli önerilerde bulunan Turhan, karşılıklı yerli para birimleri ile ihracatın artırılabileceğini söyledi. Turhan, “Örneğin Mısır’dan yaptığımız enerji ithalatında, ne kadar enerji ithalatı yapıyorsak o kadar ürün verebiliriz. Bu enerji ithalatı da daha da artabilir, onun karşılığında ihracatımız da artabilir. Bu sayede çok kısa bir zaman içerisinde Mısır’ın şu an yaşadığı döviz sorunu, akredite sorununu aşılabilir hem de ihracatımızı arttırabiliriz diye düşünüyoruz. Mısır’da yaklaşık yılda 4-5 milyar dolarlık bir pazar var ve biz işte o pazara talibiz. Savaşa rağmen Rusya’da Armatür ihracatı bir dönem yüzde 300 arttı, genel ihracatımız ise yüzde 100 arttı. Bunu Mısır’da da sağlayabiliriz. Yeni kabine, yeni Ticaret Bakanlığı ekipleriyle, destekleriyle burada farklı bir yapı içine girmemiz gerekir diye düşünüyorum.” dedi.

YATIRIMDA MISIR FIRSATI

Mısır’in neredeyse sınır komşumuz gibi olduğunu konteynerle gelen ürünün bir iki gün gibi kısa bir sürede Türkiye’ye ulaşılabildiğini belirten Turhan, “Kendi firmam yaklaşık 20 yıldır Mısır’la çalışıyor. Mısır’da planladığımız yatırımı gerçekleştirmek için adım attık. Yatırımda son aşamaya geldik. Burada belli oranda üretim yapmak istiyoruz, lokalleşmek istiyoruz. Bu lokalizasyon bizim için çok kıymetli. Türk üreticilerinin belki dünyadaki en yüksek algıya sahip olduğu yer Mısır. Mısır’da Türk halkına, Türk malına, kültürüne çok kıymet veriliyor. Birçok Türk firması Mısır’da yatırım yapmaya başladı. Biz sanayici olarak baktığımız zaman enerji, işçilik, sonra ham maddedir. Mısır bu üç konuda da çok iyi. Ham madde konusunda her türlü ham maddeyi bulabileceğiniz bir ülke. Enerji Türkiye’nin beşte bir fiyatı. İşçilik Türkiye’nin beşte bir fiyatı. Öyle olduğunda da Mısır cazip hale geliyor. Mısır’da çok fazla uluslararası firma yer almadan Türkiye olarak biz burada kendi yerimizi oluşturmamız lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

MISIR’DA İLK TİCARET VANALARI AÇILDI

Yapılan bu ticari heyeti ile Armatür sektörü olarak Mısır’da vanayı açtıklarını kaydeden Turhan, “Şimdi bunu yönlendirmek biraz siyasetçilerin hatta çok üst seviyeden Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin yön vermesiyle olacaktır. Mısır’da son dönemde vizeyle ilgili sıkıntımız vardı, vize konusu çözüldü. Mısır’ın vize kolaylığı sağlaması ticari anlamda da bizim önümüzü açacak diye düşünüyorum. Düzenlediğimiz bu organizasyon sonrası heyete katılan bir çok arkadaşımızda “İyi ki gelmişiz, ufkum açıldı. Burada da iş birliği yapacağımız firmalar var düşünceleri hakim oldu.” ifadelerini kullandı.

Turhan sözlerini şöyle tamamladı;

“Mesela Türkiye’deki en büyük maliyetlerden biri arazi. Mısır’da bu sorun yok çünkü devlet sanayi yatırımı için size o araziyi veriyor. Sanayicinin en büyük sorunlarından biri arazi, inşaata, inşaat maliyetlerine para harcamak. Bizim hiç olmadığımız pazarlara açılma gibi bir yol haritamız var. Öncelikle çok uzaklara gitmeden yakın çevremizdeki ülkelerle ticari ilişkileri geliştirip ihracatımızı önce artıralım. Mesela Özbekistan hemen iş birliği yapıp ürün satabileceğimiz bir ülke. Hedefte mesela Güney Amerika var ama mesafeler çok uzun, standartlar çok farklı. O yüzden öncelik yakın coğrafya. Mesela Polonya, yapabilirsek Almanya’ya yakın çevredeki ülkelerimize daha da hâkim olmak istiyoruz. Özellikle Rusya, Türk Cumhuriyetleri çok büyük bir pazar. Kazakistan, Özbekistan o bölgelere daha da yoğunlaşmak istiyoruz. Lojistik avantajımız çok, Avrupa’dan da Çin’den de avantajlıyız.

REKABET DEĞİL REKABERLİK

ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erman Ayvaz ise, “ARMATÜR Derneği olarak ihracata başladığımız zaman hedefimiz rekabet etmek değil, rekaber olmak. Yani beraber rekabet etmek. Yani biz yurt dışına çıktığımız zaman birbirimizle rekabet etmeyeceğiz. Biz neysek onu satmaya çalışacak, daha yüksek seviyeye getireceğiz. Bizim Avrupa’daki rakiplerimizle rekabet etmeye çalışacağız. Onlar ne yapıyorsa o hedefe yürüyeceğiz. O da fiyat rekabetini getiriyor. Baktığınız zaman zaten biz şu an Türkiye olarak üretim teknolojileri ve kalite teknolojisi olarak Avrupa’yı yakalamış durumdayız. İşte şimdi buna daha önem vermemiz gerekiyor. Bunun bilincindeyiz.” açıklamalarında bulundu.

“MISIR TÜRK EKONOMİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ORTAK”

Mısır Ticaret Heyeti’nin üçüncü gününde Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, Gökhan Turhan, Kahire Ticaret Müşaviri Hakan Atay, Kahire Ticaret Müşavir Yardımcısı Atilla Yenigün ve firma temsilcilerimizin katılımıyla düzenlenen tanışma toplantısında konuşan Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen; Mısır Türk ekonomisi açısından önemli bir ortak olduğunu ifade etti.  Büyükelçi Şen, “Son 10 yıldır da sürekli ileriye giden büyüme kaydeden bir ticaret hacmimiz var. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Mısır’la yeniden başlayan bu güzel ortamda gerek ticaretçilerimizin, gerek yatırımcılarımızın turizm sektörünün, diğer hizmet sektörünün, ulaştırma sektörünün bu olumlu daha doğrusu teşvik edici ortamdan istifadeyle karşılıklı iş fırsatlarını değerlendirmek için daha da büyük bir şevkle çalışacakları aşikâr. Ticaret için, yatırımlar için bugüne kadar ileri sürülen, son 10 yıldır da karşılaşılan en büyük engel bizim açımızdan ve iş adamlarımız açısından vizeydi. Vize konusunda Mısır hükümeti çok olumlu bir adım atarak fiilen kaldırdı. Bu çok önemli bir teşvik unsuru. Başta Kahire olmak üzere Mısır’ın önemli şehirlerinde gerçekten ortak tarihimize ilişkin, İslam tarihine ilişkin, dünya tarihine ilişkin çok önemli abideler, eserler, gezilmesi, görülmesi muhakkak gereken yerler var. Dolayısıyla bu akın, bu akım, bu hareketlilik muhakkak çok daha büyük bir etki doğuracak.” dedi.

Şen, Mısır ekonomisinin şu an için geçici karşılaştığı zorlukları kısa zamanda atlatacağını Türkiye ile Mısır’ın ekonomi alanındaki ortaklığı iki ülkenin de yararına olacak şekilde büyüyerek gelişeceğini belirtti.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR