Cuma, Temmuz 25, 2025
Ana SayfaEkonomiODMD Başkanı Bozkurt’tan ÖTV ve Matrah Yetkisine Dair Değerlendirme

ODMD Başkanı Bozkurt’tan ÖTV ve Matrah Yetkisine Dair Değerlendirme

24 Temmuz 2025 Tarihli ve 32965 Sayılı Resmî Gazete’de 7555 Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 635 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (II) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Malların, Özel Tüketim Vergisi Oranları ile Özel Tüketim Vergisi Oranlarına Esas Özel Tüketim Vergisi Matrahlarının Yeniden Tespiti Hakkında Karar (Karar Sayısı: 10115) yayımlanarak otomotiv sektörüne uygulanan Özel Tüketim Vergisi Oranları ile özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları yeniden belirlendi.

Yayımlanan kararda, otomotiv sektörüne uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarının artırıldığı, vergi oranlarına yeni kademeler getirildiği ve plug-in hibrit araçlarda yeni kriterler doğrultusunda ÖTV’nin yükseltildiği belirtiliyor. Ayrıca, azami yüklü kütlesi 3500 kg’ı geçmeyen arazi taşıtlarının vergi oranlarında artışa gidilirken, ÖTV oranlarının belirlenmesine ilişkin yetkinin genişletilerek Cumhurbaşkanına devredildiği görülüyor. Bu yetki, aynı zamanda tüm vergi sisteminin yeniden tasarlanmasına olanak tanıyarak modern bir yapı oluşturma fırsatı sunuyor.

Ancak yayımlanan kanun değişikliklerine baktığımızda, otomotiv sektörüne uygulanan ÖTV’nin hala motor hacmine dayalı bir sistemle belirlendiğini, vergi oranlarının artırıldığını ve yeni kademeler eklendiğini görüyoruz. Bu kapsamda, söz konusu oranları belirleyen matrahlar da artırılarak bir düzenleme yapılmış durumda.

En son Kasım 2022’de, içten yanmalı motorlu araçları da kapsayan bir matrah güncellemesi yapılmış; ancak enflasyon karşısında bu matrahlar kısa sürede geçerliliğini yitirmişti. Bu durum, otomobillerin alt vergi dilimlerinden yararlanamamasına, en yüksek vergi diliminde kalmasına ve dolayısıyla tüketici mağduriyetlerine neden olmuştu.

Bugün yapılan benzer bir güncellemenin de kısa sürede etkisini kaybetmesi muhtemeldir. Bu nedenle, mevcut sistem yalnızca geçici bir çözüm sunmaktadır. Kalıcı ve uzun vadeli bir vergi sistemine geçilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Bizim sektör olarak bütün çalışmalarımız her zaman otomobilin ulaşılır hale gelmesi üzerinedir. Yani vergilerin düşürülmesini ve mobiliteye erişimin daha kolay olmasını istiyoruz. Şu anda otomobilin üzerinde çok yüksek bir vergi yükü bulunuyor. Vergi sisteminin de yeni teknolojileri yansıtacak şekilde tamamen değiştirilmesi gerekiyor.

Mobilitenin temel bir ihtiyaç olarak kalması ve yaşlı araç parkının yenilenme gerekliliği, pazarı destekleyen unsurlar arasında yer alsa da, krediye erişim zorlukları ve yüksek vergilendirme politikaları, satışları sınırlandırmaya devam edecektir.

Daha önce de önerdiğimiz ve sunduğumuz gibi otomobile ulaşmayı kolaylaştıran, vergi yükünü azaltan çağdaş, yepyeni bir vergi sisteminin oluşturulmasını öneriyoruz. Devletin toplam gelirlerinin azalmadığı, araçlar üzerindeki vergi yükünün daha adil dağıtıldığı ve modern araç kullanımını teşvik eden bir vergi sistemini savunuyoruz. Bugün itibariyle Özel Tüketim Vergisi ve vergi oranlarının kademelerini belirleyen matrah uygulamasına dayalı mevcut yüksek vergilendirme yapısı, tüketicilerin otomobil sahibi olmasını zorlaştırırken, iç pazarın büyümesini de engelliyor.

4×4 araçlardaki yüksek vergi artışı

Kanun değişikliğindeki bir diğer dikkat çekici konu ise, ticari araçların 4×4 modellerine yönelik ciddi ÖTV artışı oldu. Bu ÖTV değişikliğinin piyasada dengeleri değiştirecek ve ciddi zarar verecek sonuçlar doğuracaktır. Bu tür araçlar yurt dışından ithal edilen araçlar ve bilindiği gibi araçların ithal edilmesi belli süreçleri gerektiriyor. Dolayısıyla markaların teyit edilmiş siparişleri ve yolda olan araçları var. Vergi oranının yayımlanan kanun ile yüzde 4’ten yüzde 50’ye çıkarılması, sektör için ciddi zararlara yol açacaktır. Üstelik bu tip araçlara ihtiyaç duyan madencilik ve inşaat gibi sektörler bu değişiklikten büyük zarar görecektir. Mobilitenin lüks değil ihtiyaç olduğu günümüzde araçlara ulaşmanın her zaman daha kolay olması gerektiğini savunuyoruz.

Bu gelişmeler neticesinde yılın ikinci yarısının artan vergiler ile otomotiv sektörü açısından çok daha zorlu geçeceği düşüncesindeyiz.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR