Stratejist Tuğba Özay, 19 Şubat haftasında Türkiye ve global piyasalarda yaşanan ve beklenen ekonomik gelişmeleri ForInvest’e değerlendirdi. Özay yaptığı açıklamada, “Yabancı yatırımcı da yerli yatırımcı gibi seçim sonrası takvimi ve para ve maliye politikalarındaki gelişmeleri merak ediyor. Seçimlerin ardından Türkiye’nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı ve Türkiye’nin olası not artışı, yabancı yatırımcıların bakışını biraz daha iyimser bir havaya büründürecek gelişmeler. Altına talep devam ederken; seçim sonrası swap kanalı açılırsa önümüzdeki dönemde kurda volatilitenin arttığını ve yukarı yönlü hareketin ön plana çıktığını görebiliriz.” dedi.
Stratejist Tuğba Özay, geçtiğimiz hafta iç piyasada ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmeleri ForInvest için yorumladı. Hem yerli hem de yabancı yatırımcıların odağında seçimler olduğunu vurgulayan Özay, altının öne çıkan yatırım araçlarından biri olmaya devam ederken, dolar/TL’de yukarı yönlü beklentiye dikkat çekti:
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın beklentiler dahilinde politika faizinde bir değişikliğe gitmeyerek faizi yüzde 45 seviyesinde sabit bırakması ve Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetinde sıkı duruşun korunacağına dikkat çekilmesi haftanın en önemli gündem başlıklarından biri oldu. Jeopolitik riskler, gıda ve hizmet enflasyonu, enflasyondaki düşüşü sınırlarken, bu riskler olduğu sürece enflasyondaki iyileşmenin sınırlı kaldığını görebiliriz.
DOLAR/TL’DE YUKARI YÖN UYARISI
Politika faiz yüzde 45 seviyesinde seyrederken, hem mevduata hem de altına talep devam ediyor. Seçimlere yaklaştıkça altın hem jeopolitik riskler kaynaklı hem de Fed’in faiz indirim beklentilerinin günden güne artmış olması nedeniyle ön plana çıkıyor. Herkesin merak ettiği bir diğer önemli konu dolar. Opsiyon yatırımcılarına göre doların cazibesi, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha da azalmış durumda ve opsiyon yatırımcıları dolar alım pozisyonlarından bir miktar uzaklaşmış görünüyor. Dolar tarafında swap kanalı açılırsa önümüzdeki dönemde bir volatilite ve dolar/TL’de de yukarı yönlü bir hareket görebiliriz. Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) da düşüş sürüyor. Alternatif yatırım aracı olarak çok küçük kademelerle doların yükseldiğini de görüyoruz. Yatırımcılar dolardan çıktıktan sonra mevduata, altına ya da hisse senetlerine gitmeyi tercih ediyor. Yabancı yatırımcı da yerli yatırımcı gibi seçim sonrası takvimi ve para ve maliye politikalarındaki gelişmeleri merak ediyor. Yabancı yatırımcı 16 Şubat haftası itibarıyla 22,1 milyon dolar net hisse satışı yapmış olmakla birlikte; uzun vadeli trende baktığımızda yabancının hala içeride olduğunu görüyoruz. Seçimlere yaklaşıldıkça bir miktar daha satışlar görebiliriz. Seçimlerin ardından swap kanalının açılması, Türkiye’nin gri listeden çıkması ve olası not artışı, yabancı yatırımcıların bakışını biraz daha iyimser bir havaya büründürecek gelişmeler.
TÜRKİYE BÜYÜME RAKAMLARI BEKLENİYOR
26 Şubat haftasında ise Çarşamba günü ABD’de açıklanacak büyüme verileri yakından takip edilecek. Büyüme rakamları özellikle önümüzdeki dönemde ABD’deki enflasyon ve faiz dinamiğini de ilgilendirdiği için önem taşıyor. Perşembe günü ise Türkiye’nin büyüme rakamları açıklanacak. Önceki politikalara baktığımızda büyümeden feragat edilmek istenmediği için faizlerin yüksek seyrinin önünde durulmuştu. Mevcut yüksek faizlerle büyümeden ne kadar feragat edileceği bir tedirginliğe neden oluyor. Süreç para politikalarını da şekillendireceği için oldukça önemli. Cuma günü Avrupa’dan enflasyon rakamları açıklanacak. Avrupa enflasyonu ve büyüme rakamları, Avrupa’nın en büyük ihracat pazarımız olması nedeniyle bizim için de önem taşıyor.”