22-25 Nisan tarihlerinde Romanya’da, Tarım Bilimleri ve Veteriner Hekimlik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen 6. Uluslararası Arı Ürünleri Sempozyumu & Uluslararası Bal Komisyonu Yıllık Toplantısı’na, Türkiye’de arıcılık sektörünün önemli isimlerinden Arı Ürünleri Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ve Arıcılık Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Taylan Samancı katıldı.
Arı Ürünleri Konuşuldu, 4 Günlük Bir Bilgi Şöleni Yaşandı!
Arı ürünleri analizi ve araştırması alanında bir referans niteliği taşıyan bu etkinlik, dünya genelinden akademisyenler ve sektör profesyonellerini bir araya getirdi. 4 gün boyunca devam eden konferansta, Propolis, Polen, Bal, Bal Analiz Metodları, Kalıntılar, Duyusal Analizler, Coğrafi ve Botanik Orijin, Arı Ürünlerinde Güvenilirlik gibi pek çok oturumda, alanında uzman kişilerce arı ürünleri alanındaki en güncel araştırmalar paylaşıldı.
Propolisin Standardizasyonunun Önemine Dikkat Çekildi!
BEE’O Propolis Kurucusu ve Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, sempozyumun önemli oturumlarından biri olan “Arı Ürünlerinde Güvenilirlik” başlıklı panelde “Propolisin Standardizasyonu” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda, ulusal alanda T.C Tarım ve Orman Bakanlığı liderliğinde ve uluslararası alanda ise Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) Liderliğinde devam eden standart belirleme çalışmalarına da değinen BEE’O Propolis Kurucusu ve Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Dünya genelinde 23 ülkede, 178 propolis örneğinin incelendiği bir araştırmanın sonuçlarını raporladı. “2021-2024 yılları arasında 23 farklı ülkeden toplanan 178 propolis örneklerinin incelendiği araştırmada, 102 örneğin hiç propolis içermediği, 34 propolis örneğinin %10’un altında propolis içerdiği, 23 propolis örneğinin %10-%30 arasında olduğu belirlenmiştir. Ayrıca örneklerin %57’sinde propolis miktarının etikette belirtilmediği saptanmıştır. Bu veriler göstermektedir ki, dünya pazarında yapılan propolis sahteciliği, tüketiciyi yanıltmaktadır. Bu nedenle propolisin standardizasyonu; hem tüketicilerin yüksek kaliteli ve güvenilir ürünlere erişimini sağlamak amacıyla hem de büyük firmaların tüketiciyi yanıltmayacak şekilde üretim yapmalarının sağlanması ve daha sıkı bir şekilde denetlenmesi adına çok önemlidir. Hem ulusal hem de uluslararası standartların geliştirmesi konusunda toplantılarda yer alarak bu çalışmaların yürütülmesine katkıda bulunmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Arı varsa hayat var!” dedi.
Anadolu Propolisli Burun Spreyi Formülünü Dünyaya Tanıttı!
Arı Ürünleri Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Farklı Formülasyonlarda Propolisin Aktif Bileşen Olarak Kullanımı: Burun Spreyi Örneği” başlıklı ikinci sunumunda, Anadolu Propolisi ve deniz tuzlu su içeren %100 doğal burun spreyi formülünden bahsederek, Anadolu propolisi ile yapılan güncel bilimsel çalışmaya dikkat çekti.
Arı Ürünleri Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı; “10.000 alerjik rinit hastası üzerinde yapılan ve 2024 yılında yayınlanan çok merkezli prospektif bir bilimsel çalışmanın verilerine göre; Anadolu propolisi ve deniz tuzlu su içeren burun spreyinin, toplam semptom skorlarında azalma ve yaşam kalitesinde artış sağladığı saptanmıştır. Bu verilere dayanarak Anadolu propolisli burun spreyinin alerjik rinit tedavisinde kullanılabilecek doğal bir formül olduğunu söylemek mümkün. Bu çalışma, Dünya’da propolisle ilgili 10.000 hastada yapılmış başka bir çalışma bulunmaması yönüyle oldukça büyük öneme sahiptir.”