Cuma, Ekim 18, 2024
Ana SayfaFinans“İhtiyaçlara cevap vermeyen Gümrük Birliği ve vizeler”

“İhtiyaçlara cevap vermeyen Gümrük Birliği ve vizeler”

Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar’a göre, ortak menfaatler çerçevesinde Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize sorununa bir çözüm bulunması halinde, her iki ülke birbirlerinin ekonomilerine büyük katkı yapmış olurlar.

Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye ziyareti ile yeniden gündeme gelen Türk-Alman ilişkilerini değerlendirdi. Prof. Dr. Yavaşlar, iki ülke arasındaki çok yönlü ilişkinin ortak menfaatler çerçevesinde daha nitelikli bir hale gelmesi için Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesi ve vize sorununun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.

İki ülke arasında ekonomik, bilimsel, sanatsal, tarihi ve insani açıdan sıkı bağlar bulunduğunu, iki ülkenin, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda birlikte çalışması gerektirdiğini kaydeden Yavaşlar, Alman Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’de döner ikramına da değinerek, “zamanın ruhu dönerin çok ilerisinde” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye ziyareti üzerine iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari değerlendiren Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar şu açıklamayı yaptı:

“Almanya’da yaklaşık 3,5 milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor. Bunların, 1,5 milyonu Almanya’da oy kullanma hakkına, yani Alman vatandaşlığına sahip. Türkiye’de ise, 93.000 civarında Alman yaşıyor.

Almanya’da Türkiye kökenlilere ait işletme sayısı, yaklaşık 100.000 ve burada 500.000’den fazla kişi çalışıyor. Bunların yıllık cirosunun 50 milyar Euro’nun üzerinde. Son yıllarda, Türkiye’den Almanya’ya önemli bir sermaye akışı var: Türkiye merkezli işletmeler Almanya’da şirket kurarak Avrupa piyasasına giriyorlar. Türkiye’de ise yaklaşık 8.000 Alman sermayeli şirket var; Almanya’nın Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımlardaki payı yüzde 6,4. Bunların büyük kısmı uzun vadeli yatırımlar.

2023 TÜİK ve DESTATIS rakamlarına göre, Almanya Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerde 1., en fazla ithalat yaptığı ülkelerde 3., Türkiye ise Almanya’nın en fazla ihracat yaptığı ülkelerde 14., en fazla ithalat yaptığı ülkelerde 17. sırada. İthalat ve ihracat toplamı 55 milyar Euro’nun biraz üstünde, potansiyel ise çok daha yüksek.

Alman Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’de döner ikramı bir jest olarak düşünülmüştür, ama zamanın ruhu dönerin çok ilerisinde. Ekonomik, bilimsel, sanatsal, tarihi, insani gibi pek çok açıdan sıkı bağlar, Türkiye’nin ve Almanya’nın, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda birlikte çalışmasını gerektiriyor.

Adım adım ilerlenecek bu süreçte, gümrük birliğinin modernleştirilmesi ortada vadede çok önemli bir konu. Kısa vadede ise, ticaret başta olmak üzere, Türkiye Almanya arasındaki ilişkilerin niteliksel ve niceliksel gelişiminin önündeki engellerden en önemlisi vize. Alman vatandaşları Türkiye’ye vizesiz giriş yapabiliyorlar. Buna karşılık, iş adamları, sanatçı ve sporcular dahil Türkiye’den Almanya’ya gitmek isteyen vatandaşların önünde vize engeli var. Resmi veri olmamakla birlikte, 2022 yılında Türkiye’den Almanya’ya vize başvurularının yaklaşık yüzde 20’si reddedilmiş. Dünya dengelerinin yeniden kurulduğu ve ekonominin ajandanın en başında yer aldığı bir dönemde, bu sorunun bir an önce makul şekilde çözümü her iki ülkenin de ortak çıkarına olacaktır.”

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR