Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana SayfaSektörelHIT-30 PROGRAMI İLE GÜNEŞ ENERJİSİ VE DEPOLAMAYA ÖNEMLİ DESTEK

HIT-30 PROGRAMI İLE GÜNEŞ ENERJİSİ VE DEPOLAMAYA ÖNEMLİ DESTEK

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin yüksek teknoloji yatırımlarını desteklemek amacıyla 30 milyar dolarlık Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı (HIT-30) tanıttı. Bakanlık, ilk etapta ilan edilen 6 çağrı ile önemli teknoloji alanlarında kalkınmayı hızlandırmayı ve en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği) Genel Sekreteri Hakan Erkan, HIT-30 Programı’nın Türkiye’nin yüksek teknoloji ve yeşil enerji alanlarındaki uluslararası rekabet gücünü artıracağını belirtti. “HIT-30 Programı, Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki potansiyelini ortaya çıkarmak ve ülkemizi yenilenebilir enerji alanında öncü konuma getirmek adına büyük bir fırsat sunuyor. Bu program, yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip fırsatlar sunarak, ülkemizin ekonomik ve teknolojik dönüşümüne önemli katkılar sağlayacak,” dedi.

Erkan, program kapsamında hangi alanların destekleneceğini şöyle açıkladı: “HIT-30 Programı, yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli yeni yatırımlar için önemli destekler sunuyor. Bu kapsamda duyurulan çağrılarda; güneş enerjisi için 2,5 milyar dolar, enerji depolama için 4,5 milyar dolar, elektrikli araçlar için 5 milyar dolar, çip üretimi için 5 milyar dolar, rüzgar enerjisi için 1,7 milyar dolar ve Ar-Ge için 1 miyar dolar bütçe ayrılmış durumda.”

Güneşe 2,5 milyar dolarlık destek

Erkan, güneşte yerli üretim için sağlanacak desteklerin önemine vurgu yaparak, “HIT-30 Güneş çağrısı kapsamında, hücre üretimine ingot aşamasından başlayan ve yıllık asgari 5 GW üretim kapasitesine sahip yatırımlar desteklenecek. Bu çağrı ile MW üretim kapasitesi başına 8.000 dolara kadar hibe desteği sağlanacak ve toplam destek bütçesi 2,5 milyar dolar olarak açıklandı. Yüksek yerli katkı ve Ar-Ge merkezi yatırımlarını da içeren bu destek programıyla, yıllık toplam 15 GW’lık hücre üretim kapasitesi oluşturulması hedefleniyor. Yatırımcılara yüzde 60’a varan vergi teşviği, istihdam desteği, yatırım yeri tahsisi ve vergi muafiyetleri gibi çeşitli destekler sunulacak,” ifadelerini kullandı.

Depolamaya 4,5 milyar dolarlık destek

Enerji depolama alanındaki yerli üretime sağlanacak desteklerin önemini vurgulayan Erkan, “HIT-30 Batarya çağrısıyla, yıllık en az 5 GWh üretim kapasitesine sahip batarya ve aktif malzeme üretim tesisi yatırımları desteklenecek. Bu çağrı ile MWh üretim kapasitesi başına 6.000 dolara kadar hibe desteği sağlanacak ve toplam destek bütçesi 4,5 milyar dolar olarak açıklandı. Bu programla, 2030 yılında toplam 80 GWh üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor. Bu çağrı kapsamında, yüzde 60’a varan vergi teşviği, istihdam destekleri ve yatırım yeri tahsisi gibi çeşitli destekler sunulacak,” dedi.

Son olarak Hakan Erkan şunları söyledi: “GENSED olarak, geleceğin en büyük enerji oyuncusu olarak gördüğümüz güneş enerjisi artı enerji depolama sistemlerinin, HIT-30 teşvikleri sayesinde hedefine daha hızlı ulaşacağını düşünüyoruz. Bu program, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolunda önemli bir ilerleme kaydetmesine ve yenilenebilir enerji sektöründe daha güçlü bir konuma gelmesine olanak sağlayacak” dedi.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR