Pazar, Kasım 10, 2024
Ana SayfaEkonomiHSBC dolar/TL beklentisini revize etti

HSBC dolar/TL beklentisini revize etti

Enflasyonun yükselmesiyle birlikte, yabancı kurumların Dolar/TL beklentilerini güncellemeye başladı.

Son olarak HSBC dolar/TL beklentisini yukarı yönlü revize etti.

Banka müşterilerine TL ile ilgili gönderdiği analizde 2023 için dolar/TL beklentisini 27’den 29 seviyesine çıkarırken 2024 için dolar/TL beklentisini ise 32 olarak belirledi.

Banka analizinde dış ticaret açığındaki keskin genişlemenin makro patikadaki dengelenme konusunda şüpheleri artırmasına ve enflasyondaki yukarı yönlü ivmelenmeye dikkat çekti.

Banka, dış ticaretteki durumun turizm sezonunda bile cari işlemler dengesinde beklenen iyileşmenin sınırlı olabileceğini gösterdiği için TL adına risk oluşturduğunu belirtti. Analizde güçlü turizm gelirlerinden gelen desteğin Kasım ayından itibaren azalma eğiliminde olması nedeniyle bu durumun döviz açısından daha da endişe verici olduğu açıklaması yapıldı.

Son gelen enflasyon verilerini de değerlendiren Banka, Temmuz ayı enflasyonundaki yukarı yönlü sürprizin enflasyonun yılı %60’ın üzerinde tamamlayabileceği anlamına geldiğini ifade ederken kur açısından bakıldığında, son enflasyon dinamiklerinin iki olumsuz etkiye sahip olduğu belirtildi.

Bloomberg HT’nin haberine göre; bunlardan ilki reel faizler üzerindeki etkisi ve dolarizasyon riski olarak açıklandı.

Banka mevduat faizlerinin son haftalarda düştüğünü ve enflasyonun keskin bir şekilde hızlanmasıyla birlikte reel faizlerdeki düşüşün TL üzerinde sadece baskı yaratabileceğine değindi.

Analizde ikinci olarak, dünyanın birçok yerinde dezenflasyon yaşanırken Türkiye’de enflasyonun yüksek seyretmesinin reel efektif döviz kuru üzerinde mekanik olarak yukarı yönlü baskı oluşturduğu belirtildi.

Bu durumun özellikle dolar/TL’nin oldukça istikrarlı olduğu zamanlarda geçerli olduğunu belirten banka bunun sürdürülebilir olmadığına inanıyor.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR