Çarşamba, Eylül 18, 2024
Ana SayfaİhracatİHBİR'in İlk Çeyrek İhracatı 938 Milyon Doları Aştı

İHBİR’in İlk Çeyrek İhracatı 938 Milyon Doları Aştı

Hububat ve bakliyat ihracatına Rusya dopingi

Türkiye ihracatının önemli kalemlerinden olan hububat ve bakliyat sektörünün ihracatı, her geçen gün artmaya devam ediyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) mart ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35’lik rekor artışla 371 milyon dolara çıkarken; hububat sektörünün Türkiye geneli mart ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 17,3 artışla 1 milyar 127 milyon dolar oldu. Mart ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye olurken, İHBİR’de ise ilk üç sırayı ABD, Rusya ve Cezayir aldı. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, şubat ayında gerçekleşen ve Türk şirketlerinin ürünlerinin yoğun ilgi gördüğü Prodexpo Fuarı sonrası; Rusya pazarının çok önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çekmişti. Taycı, “Özellikle tüm gıda firmalarımızın Rusya’da gerçekleştirmiş olduğu önemli bağlantılar, Rusya’ya olan ihracatımızın mart ayında yüzde 586 büyümesine neden oldu. Rusya pazarından beklentimiz yavaş yavaş rakamlara yansımaya başladı.” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) mart ayı ve 2023 yılı ilk çeyrek ihracat rakamları açıklandı. Türk hububat sektörü, ihracattaki yukarı yönlü ivmesini mart ayında da devam ettirdi. Buna göre; İHBİR’in mart ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 35 artarak 371 milyon dolara çıktı. Hububat sektörünün Türkiye geneli mart ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 17,3 artışla 1 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün ilk çeyrek ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 artışla 2 milyar 944 milyon dolar olurken, İHBİR’in Ocak-Mart ihracatı ise geçen yıla oranla yüzde 25,5 artışla 938 milyon dolara ulaştı.

EN FAZLA İHRACAT ABD’YE

Mart ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye olurken; İHBİR’de ise ilk üç sırayı ABD, Rusya ve Cezayir aldı.  Birlik; mart ayında ABD’ye yüzde 57,8 artışla 36 milyon dolar, Rusya’ya yüzde 586 artışla 24 milyon dolar, Cezayir’e ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 679 artışla 21,4 milyon dolar ihracat yaptı.

Mal grupları olarak bakıldığında, birlikte mart ayında en fazla ihracat; 78,4 milyon dolarla şeker ve şeker mamullerinde gerçekleşirken, diğer gıda müstahzarları 76,7 milyon dolarla ikinci sırada, pastacılık ürünleri de 57,7 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

RUSYA’YA REKOR İHRACAT ARTIŞI

Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı; “Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sektörümüzün ihracatındaki artış, hız kesmeden devam ediyor. Yeni yıla başlarken hedef olarak belirlediğimiz 15 milyar dolarlık ihracat rakamına doğru emin adımlarla ilerliyoruz.” dedi. Taycı, şubat ayında gerçekleşen Prodexpo Fuarı sonrası yaptığı açıklamada; Hububat, bakliyat ve yağlı tohumların altındaki 6 sektörün de Rusya’da rahatlıkla pazar bulabileceğine dikkat çekmişti. İHBİR’in, mart ayında özellikle Rusya’ya yüzde 586 gibi rekor bir artışla ihracat gerçekleştirmesi sonrası açıklamalarda bulunan Kazım Taycı; 2023 yılına, şubat ayında Moskova’da 30’uncusu gerçekleşen PRODEXPO ve Dubai’de gerçekleşen Gulfood 2023 Gıda Fuarı gibi iki büyük fuarla start verdiklerini hatırlattı. Taycı, “Özellikle Prodexpo Fuarı’yla tüm gıda firmalarımızın gerçekleştirmiş olduğu önemli bağlantılar, Rusya’ya olan ihracatımızın mart ayında yüzde 586 büyümesine neden oldu. Sene başında ve yoğun katılım ile geçen fuarlar sonrası söylediklerimiz yavaş yavaş rakamlara yansımaya başladı.” değerlendirmesinde bulundu.

İHRACAT ARTIŞINDA RUSYA VE PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ AVANTAJI

İhracat artışının en önemli sebeplerinden ilkinin Rusya ile Türkiye arasındaki ticari diyaloğun; ikincisinin ise daralan pazarlardan artan malın, diğer pazarlara geçişi kolaylaştırmasının olduğunu ifade eden Taycı, “Bundan sonraki hedefimiz; düzenlenecek fuarlar, yabancı satın alma heyetleri ve sektörel ziyaretler ile pazar çeşitliliğimizi ve girdiğimiz ülkelerdeki raf payımızı artırmak olacak.” dedi. Taycı sözlerini şöyle sürdürdü; “Yapabileceğimiz en iyi hizmetin, ihracatı artırmak ile gerçekleşeceğine inanmaktayız. Ne kadar çok ihracat yapıp, döviz getirebilirsek; ülkemize ve depremden zarar görmüş tüm vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet edebileceğimizi düşünüyoruz. İHBİR olarak, yaşanan deprem felaketi sonrası başlattığımız yardım kampanyalarımızı ilk günden beri sürdürüyoruz. Bölge henüz normale dönmüş değil ama devlet ve millet el ele vererek yaraları sarmaya devam edeceğiz.”

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR