Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana Sayfaİhracatİstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 3 Milyar 900 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 3 Milyar 900 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk dört ayında, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.2 oranında artış neticesinde yaklaşık 3 milyar 900 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İİB Koordinatör Başkanı Kazım Taycı, “İhracat artışımızda katkısı olan bütün ihracatçılarımızı kutlarım. Yılın ilk yarısını da ihracat artışı ile tamamlamayı öngörüyoruz” dedi.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliğine üye farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile 2024 yılının ilk dört ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.2 oranında artış ile yaklaşık 3 milyar 900 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İstanbul İhracatçıları, 188 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payını yüzde 5.4’e çıkarttı.

Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta yüzde 30 oranında artış

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk dört ayında, değer bazında en fazla ihracatı 317 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a en fazla hayvansal mamuller ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri satıldı. İİB, Irak’ın ardından değer bazında en fazla Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İtalya ve Birleşik Krallık’a ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta, Almanya’ya fındık ve mamulleri ile gemi, yat ve hizmetleri; ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt ürünleri; İtalya’ya fındık ve mamulleri ile gemi, yat ve hizmetleri; Birleşik Krallık’a ise mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ön plana çıktı. Ülke grupları baz alındığında ise İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 943 milyon dolar ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri oldu. AB’ye yapılan ihracatta, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 oranında artış sağlandı.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, nisan ayında ise, 774.5 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, nisan ayında en fazla ihracatı Irak, ABD ve Almanya’ya gerçekleştirdi.

İİB, bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), 2024 yılının ilk dört ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 oranında artış ile 1 milyar 222 milyon dolar; İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 1 milyar 177 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yüzde 86.2 oranında artış ile 533 milyon dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yüzde 17.8 oranında artış ile 407 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yüzde 20.7 oranında artış ile 279 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzde 12.5 oranında artış ile 185 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6.9 oranında artış ile yaklaşık 98 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Taycı: Yılın ilk yarısını da ihracat artışı ile tamamlamayı öngörüyoruz

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Kazım Taycı, “20 bini aşkın aktif üyesi ile İstanbul İhracatçı Birlikleri yılın ilk dört ayını, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat artışı ile kapatarak, başarılı bir dönem geçirdi. Nisan ayında alt birliklerimizin mali genel kurul organizasyonlarını gerçekleştirdik. Genel kurullarımızda bir araya gelen üye ihracatçı firmalarımız, 2023 yılının yönetim kurulu çalışma, mali ve denetim kurulu raporlarını onaylarken, 2024 yılının yol haritasını da belirledi. Su ürünleri sektörünün önemli fuarlarından Seafood Expo Global’de Türkiye milli katılımını gerçekleştirdik. Etkinliklerimize ilgi yoğundu. Sektörlerimizin tanıtımlarını yurt dışında başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. İhracat artışımızda katkısı olan bütün ihracatçılarımızı kutlarım. Yılın ilk yarısını da ihracat artışı ile tamamlamayı öngörüyoruz” dedi.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR