Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana SayfaGündemİtalyanlar’dan Antakya ile kardeş oda protokolü

İtalyanlar’dan Antakya ile kardeş oda protokolü

81 İtalyan Ticaret Odası Hatay İçin Harekete Geçecek

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği (CCİİST), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile “Kardeş Oda Protokolü” imzaladı. Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilk destek gönderen ülke İtalya oldu ve 75 kişilik arama kurtarma ekibi Hatay’a ulaştı. 7 gün sonra yeni bir kurtarma ekibi değişimi sonrası 17 Şubat tarihinde de 85 kişilik doktor ve hemşire grubundan oluşan İtalyan sahra hastanesi bölgede faaliyet göstermeye başladı. Depremin ilk gününden itibaren diğer STK’larla birlikte İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği’nin bölgedeki yardım çalışmalarında aktif rol aldığını dile getiren İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, deprem sonrası sürecin henüz normale dönmediğini ve bunun için desteklerinin devam edeceğini aktardı. Manzini, bölgede ekonomik hayatı yeniden canlandırmak için 81 İtalyan Ticaret Odası’nın ve yurt içi firmaların da desteğini alarak bir fon kuracaklarını ifade etti.

6 Şubat tarihinde meydana gelen ve milyonlarca vatandaşımızı etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem afeti sonrası harekete geçen İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği (CCİİST) hem maddi hem de ayni yardımların devamlılığı için Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği içerisinde olmak üzere “Kardeş Oda” protokolü imzaladı. İmza töreni, İtalya Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini ve İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası Derneği Genel Sekreteri Fatih Ayçin’in katılımıyla gerçekleşti.

İTALYAN TİCARET VE SANAYİ ODASI DERNEĞİ’NDEN DEPREM BÖLGESİ İÇİN YARDIM FONU

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli toplamda 11 şehri etkileyen deprem felaketinden dolayı çok üzgün olduklarını ifade eden İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı ve depremden etkilenen vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Diğer birçok STK’nın olduğu gibi, odamız da ilk günden itibaren etkilenen bölgelerdeki yardım çalışmalarına aktif bir şekilde dahil olmuştur. Özellikle İtalya hükümetinin Hatay’da yapmış olduğu yardımlara dahil olduk. Lojistik desteğimiz; İtalyan arama kurtarma ekibinin ve daha sonra sahra hastanesinin daha etkin çalışmasını sağlayarak, yerel kurumların ve halkın takdirini kazandı. Şimdi dikkatimizi yeniden inşaa çabalarına döndürmemiz gerektiğini hissediyoruz ve bu yönde, bugün Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile “Kardeş Oda Protokolü” imzalayacağımızı sizlere bildirmekten mutluluk duyarım.” dedi.

İmzalanan protokolün amacının, bölgenin yeniden inşa edilmesi ve eski ekonomik düzeyine getirilmesi için uygun projeler belirlenmesi ve geliştirilmesinde iş birliği yapılması olduğunun altını çizen Manzini, “Bu çerçevede maddi yardım yapmak isteyen üyelerimiz hesap bilgilerine bağışta bulunabilirler ve ayni yardım yapmak isteyen üyelerimiz yetkili irtibat bilgilerini odamızdan alabilirler. Ayrıca, yurt dışındaki diğer İtalyan Ticaret Odaları’nın ve üçüncü tarafların projelere güvenli ve maddi olarak verimli bir şekilde katkıda bulunmasına izin verecek ayrı bir fon oluşturma sürecindeyiz.” dedi.

81 İTALYAN TİCARET ODASI’NIN DESTEĞİ ALINACAK

5 Mayıs’ta, Genel Sekreter Fatih Ayçin’le birlikte Hatay’a gideceklerini belirten Manzini, “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Bey’le beraber hem bir durum değerlendirmesi hem de bir çalışma toplantısı yapacağız. Pratikte ne yapılabilir? İmzaladığımız bu protokolü dünyadaki 81 İtalyan Ticaret Odaları’yla da paylaşarak bölge için bir fon oluşturacağız. Şeffaf bir şekilde ortaya çıkaracağımız projeleri de hep beraber Hikmet Bey’le ve oradaki arkadaşlarla beraber inşallah hayata geçireceğiz. Arama kurtarma tabii ki önemliydi, yapıldı. Ama şimdi daha kalıcı uzun seneler sürecek bölgedeki ekonominin yeniden canlanması, hayatın normale dönmesi için bir maraton sürecindeyiz. Sağlam bir temele dayandırarak bu maratonu hep beraber yapabiliriz. Bizim imkanlarımız sınırsız değil, önemli olan konunun farkındalığını artırarak daha geniş kapsamlı katkıların gerçekleşmesini sağlamak olmalıdır.”

DEPREM BÖLGESİNE YARDIMLAR SÜRECEK

Düzenlenen imza töreninde konuşan İtalya Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, depremin olduğu günden itibaren harekete geçtiklerini ve önümüzdeki aylarda da yardım ve desteklerinin devam edeceğini ifade etti. Antakya ile imzalanan ‘Kardeş Oda Protokolü’nde’ olmaktan onur duyduğunu dile getiren Marrapodi, “İtalyan Ticaret ve Sanayi  Odası Derneği, yaşanan deprem sürecinde inanılmaz bir çaba gösterdi. İlk gün arama kurtarma ekiplerimiz afet bölgesine ulaştı. Bölgeye giden İtalyan ekiplere ihtiyaçları olan tüm lojistik desteği ticaret odamızın katkılarıyla verebildik. Burada; konsolosluğun, elçiliğin ve İtalyan Ticaret Odamızın ekip sinerjisiyle yapılanlar hatırı sayılır derecede anlamlıydı. Deprem sonrası yaşanan acil durum henüz bitmiş değil. Önümüzdeki 10 gün içerisinde İtalya delegasyonundan üst düzey bir kıdemli yönetici Ankara’da tüm yönetim kademeleriyle görüşerek. Türkiye tarafında neler yapılabileceğini, hangi derslerin çıkarılabileceğini açığa çıkarmaya çalışacak. 6 Şubat’ta yaşanan deprem asrın felaketi olarak nitelendirildi. Ve umarız bu asırda bir daha böyle bir felaket yaşamayız.” dedi.

Depremde hayatını kaybeden İtalyan vatandaşlarının da bulunduğunu söyleyen Marrapodi sözlerini şöyle tamamladı; “Türkiye’nin de Covid-19 sürecinde İtalya’ya gösterdiği destek ve yardım gibi, İtalya da aynı şekilde depremde desteğini ve yardımını gösterdi. Böylesine bir felaket karşısında birlikte durabildik, destek olabildik birbirimize. Hem sivil toplumda, hem de hükümet kademelerinde çok başarılı bir yardım çalışması ve kampanyası gerçekleştirildi. Hem İtalya’daki ve Türkiye’deki İtalyan toplumu, hem de İtalyan ve Türk İş Dünyası bu konuda el ele vererek başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. Deprem bölgesinde altyapının toparlanmasında endüstriyel olarak baktığımızda veya iyileştirilmesi açısından yapılan çabalarda, İtalya’nın geçmişten gelen bilgi birikiminin iki ülke arasında köprü kurduğumuz takdirde fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi.

“3 İL İÇİN SÜPER TEŞVİK GEREKİR”

6 Şubat sabaha karşı yaşanılan deprem felaketinde İtalya ulusunu her zaman yanlarında hissettiklerini ifade eden Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği ile imzalanan bu kardeşlik protokolünün çok moral verici olduğunu ifade etti.

Antakya yöresinde ve çevresinde mobilya, ayakkabı, lojistik gibi önemli sektörlerin olduğunu ifade eden Çinçin, “Birçok sektör İtalyan ticaret hayatıyla da örtüşmekte. Buralarda iş birliğine açıkçası ihtiyacımız var. Hatay, Maraş ve Adıyaman’ı süper teşvik paketi içine almak lazım. Çok fazla göç verdik. Bu göçün önemli bölümü nitelikli işçi göçü. Bunların tekrardan dönmesi, tersine göçün olabilmesi için teşvik edilmesi gerekir.” dedi.

TERSİNE GÖÇ İÇİN YÜZYÜZE EĞİTİM TALEBİ

Depremden sonra kentten çevre illere ve Türkiye’nin diğer illerine göçün gerçekleştiğini belirten Hikmet Çinçin, “Aileler çocuklarının eğitimi için göç etti. Ailelerin geri dönmesi, kentte yaşamın sürmesi için acilen konteyner okulların açılması lazım.  Yüz yüze eğitim başlamazsa bölünmüş aile yapısı sürecek. Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde tersine göçü tekrardan başlatabilmek için en önemli şeylerin başında eğitimin başlaması, hastane ve sağlık altyapısının tekrardan ayağa kaldırılması ve bunun yanında barınma ihtiyaçlarının asgariye indirilmesi ile sosyal alanların hayata geçirilmesi gelmektedir.” dedi.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR