Küresel ısınma nedeniyle yaz bira geç gelse de Akdeniz ve Ege bölgeleri olmak üzere Türkiye’nin birçok yerine tatilciler akın etmeye başladı. Dünyanın dört bir yanından gelenler ve hafta sonlarının birleşmesiyle 9 güne çıkan Kurban Bayramı’nı değerlendirmek isteyenler otel ve pansiyonları tıka basa doldurdu. Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Uk Blue Coast Hotel Genel Müdürü Rüstem Dikici, geç başlayan yaz sezonunu değerlendirdi. Turizm Bakanlığı’nın bu yılki, “60 milyon turist ile 56 milyar dolar gelir” hedefine Rusya-Ukrayna savaşı, döviz kurlarındaki artış ve turizm sektöründeki olumsuzluklara rağmen ulaşacağını söyleyen Dikici, Ecomaxweb’e şu açıklamalarda bulundu:
Kaç yıldır sektördesiniz. Bize kendinizden bahseder misiniz?
– Yaklaşık 30 yıldır turizm ve otelcilik sektöründe hizmet verdim. A’dan Z’ye bir çok departmanda görev yaptım. 3, 4, 5 yıldızlı otellerde satış pazarlama da dahil olmak üzere, genel müdürlük görevlerinde bulundum. Şu an Alanya’da 4 yıldızlı, sadece yetişkinlere hizmet veren Uk Blue Coast Hotel’in genel müdürüyüm.
Alanya’da turist sayısı son 5 yıla oranla nasıl?
Ülkemiz için ciddi bir gelir kaynağı olan turizm, zaman zaman sekteye uğrasa da dünya genelinde tercih edilen bir ülke konumundayız. Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve son olarak yaşanan depremden sonra sektörümüz hızlıca toparlanma süreci içerisine girdi. Ülkemize gelen turist sayısında ciddi oranda artışlar oldu. Maalesef dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler , döviz kurlarındaki yükseliş, özellikle Türkiye’de ki maliyetler, fiyatları olumsuz etkiledi. Bu yüzden gerek yabancı, gerek de yerli turistte biraz azalma olduğunu söyleyebilirim.
En çok hangi ülkeden turist geliyor otelinize?
Bizim otelimiz 102 odalı. Çocuk kabul etmiyoruz. Bu yüzden daha çok kafa dinlemek isteyen turistleri ağırlıyoruz. Genelde Rusya, Ukrayna, Almanya, Polanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve son dönemlerde ise Finli misafirlerimizi ağırlıyoruz.
Rus ve Ukrayna savaşı sektörü nasıl etkiledi?
Savaşın elbette çok etkisi oldu. Rus ve Ukraynalı turistlerde gözle görülür bir azalma var. İki ülke insanı da savaşın olumsuz etkisini yaşıyor. Buna rağmen az da olsa Rus ve Ukraynalı misafirler Akdeniz’e geliyor. Ancak geçtiğimiz yıllara göre bu rakam karşılaştırılacak oranda bile değil.
Siz 30 yıldır turizm sektöründesiniz. Alanya, Antalya hatta Türkiye’deki otellerdeki eksikler neler?
Ülkemizde hizmet ve personel kalitesinde ciddi bir düşüş var. Kaliteli personel bulmakta zorlanıyoruz. Turizm okullarının istihdamda ciddi rol alması gerekir. Çalıştığım bölgede çok sayıda kalifiye eleman yetiştirdim. Ben ve benim gibi insanların sektöre kazandırdığı bir çok kişi var. Hatta bunlardan bir çoğu otellerde üst düzey yöneticilik yapmakta. Ancak bireysel çabalarla turizm sektöründe çıtanın yükselmesi söz konusu değil. Yapılması gereken okul ve öğrenci sayılarının artması. Eğitimin daha üst seviyede olması. Böyle giderse çalışan sayısındaki azalma nedeniyle kalitede ciddi bir düşüş olması içten bile değil. Bu da gelen turist sayısının azalmasına neden olacaktır.
Turist çekebilmemiz için otelerin neler yapması gerek?
Akdeniz bölgesinde özellikle Antalya’da çok kaliteli, A plus dediğimiz oteller var. Bunun yanında pansiyonlarımız, hostellerimiz de mevcut. Parasına göre isteyen istediği konsepte konaklayabilir. Bizim yapmamız gereken Avrupa standartlarına ulaşabilmemiz. Elbette bir çok otelimiz şu anda standardı yakalamış durumda. Ancak bir o kadar da bu kaliteye ulaşamayan işletmeler mevcut. Belli bir standardı yakalayabilirsek, elde edeceğimiz gelir de aynı oranda artacaktır.
2023 yazı itibarıyla turizm bakanlığı 60 milyon turist ile 56 milyar dolar gelir hedeflediğini duyurmuştu. Bu rakamlara ulaşır mıyız, yoksa çok mu zor?
Dünya ciddi bir sınavdan geçiyor. Savaşlar, ekonomik kriz, deprem, pandeminin etkileri, açlık derken dün sabah da Rusya’daki darbe girişimiyle uyandık. Bunların hepsinin turizme darbesi var. Ancak her şeye rağmen insanlar kafasını dağıtmak, eğlenmek, gezmek dolaşmak isteyecektir. Bu insanın tabiatında var. Turizm Bakanlığı’nın yılbaşında açıkladığı, “60 milyon turist ile 56 milyar dolar gelir” hedefine ulaşacağını inanıyorum. Sezonun başlamasına rağmen otelimizde boş odamız kalmadı. Bu da bize bu yıl istediğimiz doluluk oranını yakalayacağımızı gösteriyor.
Kurban bayramı öncesi otellerde doluluk oranı nedir?
Kurban Bayramı öncesi elbette haraketlilik var. Döviz kurlarının ve maliyetlerin artışı ister istemez fiyatlara yansıdığı için yerli turist için iç pazarda satışlar beklentilerin altında. Ancak bayram sonrası okullarında kapanmış olması nedeniyle ailelerin tatil yöresine geleceğini düşünüyoruz.