Şirketlerden hükümetlere, bireylerden büyük kuruluşlara kadar her türlü organizasyonun faydalandığı bilgi teknolojileri, kimi zaman çeşitli problemlerle ve arızalarla karşı karşıya kalabiliyor. Kullanıcıları aynı anda etkileme gücüne sahip kitlesel bilişim problemleri konusunda siber güvenlik önlemleri alınması gerektiğinin altını çizen Timus Siber Güvenlik Türkiye Ülke Müdürü Artuğ Tikiç, sistemlerin güncel tutulması ve erişim kontrollerinin kısıtlanması konusunda uyarıyor.
Gelişen teknoloji dünyasındaki bilişim ve sistem arızaları, modern teknolojiyle birlikte kimi zaman bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Bilgisayar donanımı, yazılım uygulamaları ve ağ altyapılarındaki aksaklıklar sonucunda meydana gelen bu arızalar, veri kaybı, performans düşüşleri ve güvenlik açıklarına neden olabiliyor.
Kullanıcıları aynı anda etkileme gücüne sahip kitlesel bilişim problemleri konusunda siber güvenlik önlemleri alınması gerektiğinin altını çizen Timus Siber Güvenlik Türkiye Ülke Müdürü Artuğ Tikiç, önlemlerin en başında sistemlerin güncel tutulması gerektiğini belirterek şunları söylüyor: “Yazılım ve donanım sistemlerinin en son güncellemelerinin yapılması, bilinen güvenlik açıklarının kapatılmasını sağlıyor. Ayrıca, güvenlik açısından erişim kontrollerinin de sınırlı tutulup yetkisiz erişimlerini engellemek için güçlü şifreler kullanılması gerekiyor.”
“Berqnet Firewall ile siber risklere çözümler sunuyoruz”
Siber saldırılara karşı güvenlik duvarlarının da büyük önem taşıdığını söyleyen Artuğ Tikiç, “Güvenlik duvarları, ağ trafiğini denetleyerek ve filtreleyerek, yetkisiz erişimleri ve kötü niyetli saldırıları engelliyor. Ağ üzerinden gelen ve giden veriyi kontrol ederek, zararlı yazılımların ve saldırı girişimlerinin sisteme ulaşmasını önlüyor. Timus Siber Güvenlik olarak geliştirdiğimiz Berqnet Firewall ürün ailesiyle işletmelerin karşı karşıya kalabilecekleri siber risklere kapsamlı çözümler sunuyoruz. Berqnet Firewall, internet kullanımını yasalara uygun bir şekilde kayıt altına alarak işletmelerin denetimini ve erişim kontrolünü de kolaylaştırıyor. % 100 yerli Ar-Ge ekibimizin çalışmasıyla hayata geçirdiğimiz Berqnet Firewall, aynı zamanda işletmelere bütünleşik tehdit yönetimi, saldırı tespiti/önleme, web ve uygulama filtreleme gibi birçok özelliği tek bir platformda sunuyor” açıklamasında bulundu.
Çalışanlar siber güvenlik konusunda bilinçlendirilmeli
Güvenlik yazılımları ve çalışan eğitimleri konusuna da dikkat çeken Tikiç, “Antivirüs ve antimalware yazılımları kullanarak, zararlı yazılımlar ve kötü amaçlı kodlardan korunma sağlanabilir. Bu tür yazılımlar, sistemleri sürekli olarak tarayarak tehditleri tespit ediyor ve ortadan kaldırıyor. Ayrıca, çalışanların da siber güvenlik konusunda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Phishing saldırıları ve sosyal mühendislik gibi yöntemlerle yapılan saldırılara karşı dikkatli olunması için düzenli eğitimler verilmeli. Timus olarak, tüm Türkiye’de siber güvenlik bilincinin artmasına yönelik ‘Herkes İçin Siber Güvenlik’ sosyal sorumluluk projemizi hayata geçirdik. Bugüne kadar 10.000’e yakın kişiye temel siber güvenlik eğitimi ve sertifika kazanımı sağladık. Türkiye’de siber güvenlik alanında daha fazla nitelikli öğrenci eğitimine yönelik üniversitelerin yürütmekte olduğu projeleri desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz” diyor. Olası saldırılara karşı ağ trafiğinin sürekli olarak izlenmesi ve anormal aktiviteler tespit edildiğinde hemen müdahale edilmesi gerektiğini belirten Tikiç, bu sayede saldırıların da önceden tespit edilip engellenebileceğini söylüyor.
“%100 yerli AR-GE ekibimiz ile çözüm üretiyoruz”
“Timus Siber Güvenlik olarak, %100 yerli AR-GE ekibimiz tarafından geliştirilen Berqnet Firewall (güvenlik duvarı) ve SASE (Secure Access Service Edge-Güvenli Erişim Hizmeti) ürün gruplarımızla, binlerce işletmenin siber güvenlik, yasalara uyumluluk ve internet yönetimi ihtiyaçlarına çözüm üretiyoruz” açıklamasında bulunan Tikiç, sözlerine şöyle devam ediyor: “Firewall cihazlarımız ağ trafiğini denetleyerek, yetkisiz erişimleri ve kötü niyetli saldırıları engellerken ağ üzerinden gelen ve giden veriyi kontrol ederek, zararlı yazılımlar ve saldırı girişimlerinin sisteme ulaşmasını önlüyor. Ağ güvenliğini sağlayan bir diğer alternatif SASE çözümleri ise, tüm ağ trafiğini merkezi bir bulut platformu üzerinden yönettiğinden, güvenlik politikalarını hızlı ve etkili bir şekilde uygulayabiliyor. Ayrıca bu sistem, yönetimi de kolaylaştırmaya yardımcı oluyor.”
“Siber güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaktan gurur duyuyoruz”
Türkiye’nin yerli teknolojiye olan yatırımlarının önemine de vurgu yapan Tikiç, “Yerli ve milli çözümlerle siber güvenlik alanında dünya ile rekabet edebilecek bir seviyeye geldik. Timus Siber Güvenlik olarak, %100 yerli AR-GE ekibimiz tarafından geliştirilen güvenlik çözümlerimiz ile işletmelerin siber güvenlik, yasalara uyumluluk ve internet yönetimi ihtiyaçlarına çözüm üretmeye devam ediyoruz. Yerli teknolojiye dayalı çözümlerimizle işletmelerin güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaktan gurur duyuyoruz. Bu yerli ve milli çözümler, ülkemizin teknolojik yatırımları açısından da büyük önem taşıyor” diyor.