Cumartesi, Eylül 14, 2024
Ana SayfaİhracatTUSAF: 1,5 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE İHRACAT GELİRİ HEDEFLİYORUZ

TUSAF: 1,5 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE İHRACAT GELİRİ HEDEFLİYORUZ

Hububat alımları devam ederken buğdayda ithalat yasağının 15 Ekim’e kadar süreceği açıklandı. Yasağı değerlendiren Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, bunu üreticilerin menfaatlerinin korunmasına yönelik olduğunu ve sanayinin yerli ürünle gelişmesine hizmet ettiğinin altını çizdi.

TMO Genel Müdürlüğü ülke genelinde 600’ün üzerinde noktada hububat alımlarını sürdürüyor. Haziran ayında TMO tarafından buğday taban fiyatı fark ödemesi dahil ton başına 11 bin TL olarak belirlenmişti. Buğday üreticileri randevu alarak ürünlerini TMO merkezlerine getiriyorlar. Ardından, alınan numuneler analiz edilerek ürünün; rutubet, protein ve hektolitre (buğday standartlarında sınıflara ayırmada kullanılan ölçü) değerleri belirleniyor.

21 Haziran’da başlayan buğdayda ithalat yasağı ise 15 Ekim’e kadar sürecek. TMO tarafından buğday ithalat yasağının, üreticilerin menfaatini korumaya yönelik bir önlem olduğunun da altı çiziliyor. Öte yandan Türkiye’nin en fazla buğday ihraç ettiği Rusya’nın ithalat yasağından etkileneceği uluslararası kamuoyunda değerlendiriliyor.

‘’Yılın ilk 5 ayında 604 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdik’’

Buğday alım sürecine ve ithalat yasağına yönelik değerlendirmelerde bulunan TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, “İthalat kısıtlamasıyla üreticilerimizin elindeki ürünün daha fazla değerlendirilmesinin de önü açılıyor. Böylece yerli buğdayımızı yerli sanayimizde işlemiş oluyoruz. TMO geçtiğimiz yıl 13,5 milyon ton buğday satın almıştı, bu yıl da yoğun şekilde alım yapmayı sürdürüyor. Ayrıca ithalat kısıtlamasıyla birlikte sanayicilerimizin de daha fazla alım gerçekleştireceğini öngörüyoruz.” diye konuştu.

Yıllardır dünyada ihracat lideri olduklarına da vurgu yapan Tezcan, ‘’Yılın ilk 5 ayında 604 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdik. 2024 yılının sonunda 1,5 milyar doların üzerine çıkmayı hedefliyoruz. 2024 yılının ilk 6 ayında 1 Ocak-30 Haziran içerisinde 1 milyon 800 bin ton ihracat gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre (2023 yılının ilk 6 ayında bu rakam 1 milyon 559 bindi) yaklaşık yüzde 15 artış yakaladık. İlk beş ay baz alındığında ise geçen yıla göre ihracat miktarımız yaklaşık yüzde 25 arttı. Haziran ayında sektörde yaşanan etkilerle bu artış oranı yüzde 15’e gerilerken, 6 haziranda yürürlüğe konulan buğday ithalat yasağı ve 9 günlük bayram tatilinin de etkisiyle geçen yılın aynı ayında 287 bin ton olan ihracatımız ciddi bir düşüş yaşadı ve 185 bin tona geriledi. Temmuz ayında ülkemizde hasadın tamamlanması ile arz konusunda sanayicilerimizin problem yaşamaması bu rakamı biraz daha yukarı çekebilecektir. 21 Haziran itibariyle başlayan buğday ithalat kısıtlamasının etkilerinin de daha açık bir şekilde görebileceğiz.” dedi.

İlk yedi ayda 7,2 ton ihracat yapıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz ayını da kapsayan ihracat verilerini açıkladı. Bisküvi, buğday unu, bitkisel yağlar, şekerli ve kakaolu ürünler ile makarna başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün yılın ilk 7 ayı sonunda toplam ihracatı 6,8 milyar dolar oldu. İhracatı miktarı ise bu dönemde 7,2 milyon tona ulaştı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR